Categorie:

Kan Amsterdam zonder olie?

AMSTERDAM, 7 maart – Onder de prikkelende noemer ‘Kan Amsterdam zonder olie?’ organiseert initiatiefgroep Transition Town Amsterdam i.o. een serie filmavonden met discussie-na.

Dinsdag 24 maart om 20:00 draait de film ‘Power of Community – How Cuba survived peak oil’ in de cinema van cultureel centrum Overtoom 301.

Als ‘Peak Oil’ eenmaal een feit is (verwacht wordt dat dat rond 2010 het geval is) zal olie steeds duurder worden. En dat geldt natuurlijk ook voor allerlei van olie afhankelijke en afgeleide producten. Cuba belandde in deze situatie toen de Sovjet Unie in 1990 plotseling de oliekraan dichtdraaide. Maar: Cuba overleefde de olieschaarste op bijzonder wijze!
Dezelfde film is op dinsdagavond 14 april te zien in Filmhuis Cavia. De film is Nederlands ondertiteld; de entree bedraagt op beide avonden 4 euro.

Pergola Associatie rond Amsterdam?

In samenwerking met het CosWeCan Collective en voedselcooperatie VOKOMOKUM is er op zondag 29 maart, ‘s middags van 15:00-17:30 uur een vertoning van de film ‘The real dirt on farmer John‘. Deze film vertelt het levensverhaal van een excentrieke boer in Amerika, die na veel ontberingen en teleurstellingen een CSA start. CSA staat voor Community Supported Agriculture, waarbij een groep burgers samen met de boer verantwoordelijkheid draagt voor oogst en afzet van biologische producten. De Nederlandse term voor CSA is Pergola Associatie. De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Na de film worden plannen gepresenteerd om een Pergola Associatie rond Amsterdam op te zetten. Gastsprekers zijn Prof. Ir. J.D. (Jan Diek) van Mansvelt, hoogleraar Alternatieve Landbouw, en de heer E. Keukelaan, biologisch-dynamisch boer.

Deze film-/discussiemiddag vindt plaats van 15″00-17:30 uur in de Plantage Doklaan 8-12. De toegang is gratis.