Er zijn steeds meer nieuwe, mooie, bijzondere transitie-projecten te vinden in de wijken, dorpen en steden van Nederland. Daar mogen we best trots op zijn. Goede voorbeelden versterken de spirit en inspireren vaak tot nieuwe activiteiten.
Hoog tijd om daar dus meer aandacht en beeld bij te geven. Met dit TT Journaal. Een bloemlezing van opmerkelijke projecten uit de websites en nieuwsbrieven van lokale TT-groepen. Jouw indruk van deze pagina en suggesties ter verbetering zijn trouwens van harte welkom!
TT-groepen: stuur maar tips en links
Hierbij de uitnodiging aan iedere TT-groep of medewerker/ster om een link of verslag op te sturen van lokale TT-activiteiten die je nog mist in dit overzicht. Mail maar naar rodecaban@gmail.com. Met of zonder filmpje, maar graag wel met een leuke illustratie. Criteria zijn dat het over een uitgevoerd project of workshop gaat (geen voorlichting- of filmavond of iets dergelijks dus), dat het nog niet eerder in het TT-Journaal heeft gestaan èn dat TT er wezenlijk bij betrokken is.
Apeldoorn
Onder grote belangstelling van publiek én media is op zondag 6 maart Repair Café Apeldoorn van start gegaan. Vele tientallen Apeldoorners kwamen met kapotte spullen opdagen. Na het succes van het eerste Repair Café werd op 14 mei een tweede gehouden bij Foenix Kringloop. Wederom kon er gewerkt worden aan kapotte kleding, fietsen en klein elektrische apparaten. Vooral de elektromonteurs kregen veel defecte apparaten aangeboden, waarvan de meeste met succes gerepareerd konden worden.
Boxtel
Voor een afvalexpositie werd door kinderen en ouders een grote kleurige eend van plastic wegwerptassen gemaakt. Drie weken mocht de eend het gemeentehuis versieren. Later werden de 300 tassen als zandzakken hergebruikt op de eko-boerderij.
Breda
Op 21 mei deelden TT Breda, Groen Links Breda en Breda DuurSaam gezamenlijk honderden gratis plantjes uit aan het verraste winkelpubliek in de binnenstad van Breda. Deze actie was bedoeld om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen én te stimuleren met planten die in deze streek thuishoren:
Delft-Pijnacker
Na maanden van voorbereiding is buurtmoestuin Wippolder geopend. Er is een bewonersbijeenkomst georganiseerd en hier werd het idee positief ontvangen. Gezamenlijk is een lokatie gekozen en iedereen was zo enthousiast dat er besloten is om op tweede Paasdag de buurtmoestuin symbolisch te openen met het planten van een appelboom.
Diemen
Dit voorjaar met de buurt de werkelijk prachtige buurtmoestuin ‘Prinses op de erwt’ ingericht. Met een kruidenspiraal, bonen-wigwam en zelfs een gereedschapschuurtje. De paashaas komt er graag. Een hele mooie website informeert de buurt en elkaar over de voortgang.
Deventer
Na 15 jaar leegstaand wordt het 3.000 m2 grote terrein van de Oude Ijsbaan met steun van gemeente en 3 andere organisaties omgetoverd tot een groen en zelfvoorzienend eet- en recreatieterrein.
De bouw van een aardehut op het terrein van deze Oude Ijsbaan werd door de Wereldomroep gefilmd in het kader van een nieuwsitem over Transition Towns: “How to survive without oil?“.
Eetbare Stad Deventer start de ETA oftewel de ‘Eetbare Tuin Actie’: Een groep vrijwilligers komt gratis bij mensen thuis helpen bij de ‘Make-over’ van tuin of balkon volgens de principes van de permacultuur. Om in aanmerking te komen voor deze hulp wordt men gevraagd om eerst zelf twee keer bij een andere Eetbare Tuin Actie te helpen. Een handig en eerlijk principe, eentje om te onthouden!
Half maart verschenen de eerste van 800 zonnepanelen op de daken van de 78 deelnemers aan project Zonnehoven. Op 1 juli moet alles liggen. Een legendarisch moment. Op 14 en 15 mei hield Zonnehoven op acht plaatsen een Open Huis. Op woonhuizen, een biologische boerderij en een graan malende windmolen. Het publiek kon zo uit eerste hand ter plekke zien en horen hoe het is om zonnepanelen te nemen.
Dordrecht
Daar wil men samen met de IVN het autarkisch eiland ‘De Kleine Rug’ realiseren. Die moet los van het grid kunnen bestaan door zelf energie op te wekken met wind, water en zon, door te bouwen met duurzame materialen en een zo laag mogelijk energie verbruik te realiseren. Dit voorjaar werd een buitenkeuken gebouwd van strobalen op het eilandje. Het project krijgt een educatief karakter om de groepen die het eiland bezoeken een idee te geven wat autarkie is.
Eindhoven
De opening van het eetbaar plantsoen op basis van permacultuur in de Eindhovense wijk Geestenberg op 9 april 2011. Het eetbaar plantsoen is tot stand gekomen door samenwerking van buurtbewoners:
Transition Town Eindhoven houdt van lokaal, duurzaam en gezond eten, dus organiseren ze regelmatig een duurzaam diner in een lokaal restaurant. Dat werkt als volgt: Ze bellen een aantal restaurants op en leggen hun bedoeling uit (Kies voor Duurzaam). Als het lukt wordt het restaurant uitgenodigd om tijdens het diner te komen vertellen hoe het was om alles biologische en lokaal in te kopen en te bereiden. Hoe leuk kan je actie voeren :-) !
Groningen
Een van de eerste officiële transitiesteden in ons land. Op Hemelvaartsdag had hier het Repair Café met 60 bezoekers een vliegende start – wauw!
TT werkt mee aan de stadgroninger coöperatieve vereniging Grunneger Power voor duurzame energie met inmiddels 400 leden! Eén van hun acties is de introductie van een aantrekkelijk aanbod voor zonnepanelen.
De bouwpoot van TTG, stichting Klimaatneutraal Bouwen, werkt aan een plan voor centraal wonen in een buitenwijk van Groningen en aan het klimaatneutraal maken van appartementencomplexde ‘Zwarte doos’ aan de Eendrachtskade. Enorm!
Haarlem
Elke eerste koopzondag van de maand heeft Transition Town Haarlem een weggeefwinkel op de Grote Markt. Hier kun je spullen brengen en je kunt ze er halen en dat is dan allemaal gratis.
Heuvelrug
Laten in een workshop zien wat je met de pootaardappel kan doen: het bouwen van een ‘aardappeltoren’. De Hart en Ziel groep is opvallend aanwezig met een ‘Introductiemiddag Verbindende Communicatie’ en workshop ’empathisch luisteren’.
Op de jaarmarkt lanceerde TT De Bilt haar regentonnen-project. Met een presentatie van waterbesparende artikelen, die TT De Bilt zelf in voorraad wil nemen en aan de burgers gaat uitleveren. Mensen waren erg enthousiast en waarschijnlijk kunnen ze de eerste pallet regentonnen gaan bestellen en distribueren.
Houten
Hebben dit voorjaar de Vereniging Ecowijk Houten opgericht. Een appelboomgaard adoptie door een groep bewoners. Men leert de appelboompjes zelf snoeien zodat ze weer tot bloei komen voor een lekker volle oogst. In de video zie je in het leven van de oud-tuinder de teloorgang van de hoogstamteelt.
Nijmegen
Hier gebeurd veel, het meest sensationeel is de ontwikkeling van lokaal geld: de Bataaf. Een rentevrije munt voor de kleinschalige bedrijven in het Rijk van Nijmegen, wat in 2012 in omloop moet komen. Er is een ontwerpwedstrijd voor de biljetten uitgeschreven en achter de schermen worden bergen werk verzet. Wij wensen alle betrokkenen in Nijmegen heel veel geluk en sterkte bij dit unieke, baanbrekende project.
Parkstad Limburg
Repair Café Gered Goed heeft op vrijdag 3 juni het zogeheten Groen Lintje 2011 ontvangen: een onderscheiding voor mensen of organisaties die zich opmerkelijk inzetten voor natuur en milieu. Van harte gefeliciteerd!
In de Limburger staat een leuk stukje over de moestuinen die gecreëerd zijn volgens het model van Transition Town
Roosendaal
Organiseert maandelijks de ‘Fiksclub’, ‘waar vrijwilligers mensen helpen met het repareren van meegebrachte kapotte spullen. Deze activiteit voorziet duidelijk in een behoefte, vooral met elektrische en elektronische apparaten.
Rotterdam
Stadslandbouw heeft met inmiddels acht (!) grote buurtmoestuinen een prominente plaats in Transition Town Rotterdam. Er zijn ruim tien organisaties bij betrokken.
De website is opvallend groot met onder andere een Forum en een Transition Wiki. Regelmatig komen hier interessante artikelen uit voort over de ontwikkeling van TT.
Tilburg
Transition Town Tilburg stelde een lijst samen met groene plannen voor de Spoorzone. Op een open dag over dit onderwerp zette TTT een glazen pot neer: Vijfenvijftig bezoekers hebben de enquête ingevuld met 141 voorkeuren. Het resultaat: Een Eetbaar plantsoen met regelmatig Streekmarkten en een afhaalpunt voor Goeie Eete ;-)
Op 20 maart werd een spetterende modeshow met tweedehandskleding gehouden: “Dat je zowel stijlvol als duurzaam door het leven kunt gaan, bewijst deze modeshow. Alle modellen zijn aangekleed voor rond de € 5,- met kleding, uitgekozen in de diverse Tilburgse tweedehands winkels en ateliers…” Applaus!
Utrecht
Pluk de stad is een website met een interactieve Google-kaart van alle eetbare natuur in de stad. Men biedt het model nu heel Nederland aan: Dus wil je in jouw stad ook duizenden plukplekken in kaart brengen? Neem dan contact op met Elma Roelvink: info@plukdestad.nl
Vallei/Wageningen
In maart is de aanleg gestart van een 0,35 ha grote, eetbare eetbare Bostuin Pomonal. Samen met de buurtbewoners en diverse organisaties waaronder de Heidemaatschappij.
In een volkstuinencomplex wordt een demonstratie-tuin Permacultuur aangelegd, waarvan men wil leren wat op deze plek wel en niet werkt.
Zutphen
Campagne Zutphen Bijenstad: Alle bee(s)tjes helpen. Onder dit motto is op Koninginnedag op de vrijmarkt de verkoop van zaad voor bijvriendelijke tuinen gestart. Vorig jaar werden ruim 1.000 zakjes zaad verkocht en won TT Zutphen de stadsprijs met hun Bijenlint.
Het is zover: de zonnepanelen voor de Solarblitz 2011 zijn gearriveerd! Mei-Juni gaan dertien zelfinstallatiegroepen bij elkaar het dak op voor de installatie. De coöperatieve Zutphense Energie Transitie (ZET) heeft inmiddels zo’n 150 aanmeldingen als aspirant lid.