Categorie: , , ,

Joanna Macy ‘Terugkeer naar het leven’ is vertaald

Veel mensen voelen zich diep geraakt door de ernstige schade die de natuur en het leven op Aarde wordt toegebracht door de mensheid. Omdat we ons zo machteloos voelen, leidt deze pijn meestal tot schuldgevoelens of ontkenning, met als resultaat dat we onze geest ervoor afsluiten. In haar boek ‘Terugkeer naar het leven‘, doet de Amerikaanse schrijfster Joanna Macy ons beseffen dat wanneer we onze pijn om de wereld ontkennen of onderdrukken, we tegelijk onze kracht ondermijnen om bij te dragen aan de heling ervan.

Vanuit dit elementaire inzicht ontwikkeld zij al sinds de jaren ’70  Het werk dat weer verbindt. Hierbij heeft zij geput uit de systeemtheorie, diepe ecologie, ecopsychologie en verschillende spirituele levensbeschouwingen, met name het Boeddhisme. ‘Het werk dat weer verbindt’ helpt de weg voor te bereiden voor de overgang van de industriële groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving, een overgang die Joanna Macy de ‘Grote ommekeer’ noemt.

Met een schat aan oefeningen en rituelen


Naast een grondige analyse biedt dit boek een schat aan oefeningen en rituelen, die ons helpen onszelf (weer) als deel van het grotere levensweb te ervaren. En om waarden als moed, solidariteit en engagement nieuw leven in te blazen. In deze geactualiseerde Nederlandse vertaling, van de ecologische uitgeverij Jan van Arkel, is een aantal nieuwe oefeningen opgenomen en is gestreefd naar een aanpassing aan de Nederlands-Vlaamse context. ‘Het Werk dat weer verbindt’ wordt in toenemende mate toegepast in de transition-town beweging.

Joanna Macy is ecofilosofe, deskundige in systeemtheorie, boeddhisme en diepe ecologie. Zij wordt wereldwijd gerespecteerd in bewegingen voor vrede, rechtvaardigheid en milieu. Ze is auteur van zeven boeken en draagt haar kennis en engagement al meer dan veertig jaar uit in talloze workshops voor persoonlijke en maatschappelijke verandering over de hele wereld.