Categorie:

Japans dorp 100% op groene stroom

 

Binnen een tijdbestek van tien jaar is het Japanse dorp Kuzumaki volledig afgekickt van olie. Het dorp, met 8.000 inwoners, heeft zich ontwikkeld tot een volledig energie-onafhankelijke gemeenschap.

Kuzumaki veranderde binnen tien jaar in een levend laboratotium voor de ontwikkeling van duurzame en diverse energie-opwekking: twaalf windmolens op de hellingen van de nabijgelegen berg Kamisodegawa produceren zo’n 21.000 kWh per jaar. Daarnaast wordt elektriciteit wordt gegenereerd uit de mest van 200 koeien en andere bronnen van biomassa en er is een houtsnippercentrale. Een kwart van de scholen is voorzien van in totaal 420 zonnepanelen, en uit boomschors worden houtbolletjes geperst om te gebruiken als brandstof voor kachels.

Het is een opmerkelijk resultaat in het grondstoffen-arme Japan, dat voor 90% van zijn brandstoffen afhankelijk is van (geïmporteerde) olie. Drijvende kracht achter het 100% zelfvoorzienende energieplan in Kuzumaki is burgemeester Tetsuo Nakamura. Die besloot in 1999 dat zijn dorp een voorbeeldfunctie voor heel Japan zou gaan vervullen. En dat is dus gelukt! Bron: Coco Masters in Time