Categorie:

Introductie verbindende communicatie – TT Bilthoven

Dinsdagavond 28 september organiseert Sofie Bakker in haar huiskamer in Bilthoven een introductieavond verbindende communicatie. Gebaseerd op het model voor geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg.

Voor deze avond heeft zij de Israëlische trainer Yoram Mosenzon uitgenodigd. Sofie schrijft ons over deze avond.

Hulp bij uitpraten van conflicten

Verbindende communicatie leert je om je in de communicatie te richten op de verbinding met de ander en met jezelf, ipv bijvoorbeeld op wie er gelijk heeft. Het brengt het contact op het niveau van behoeften. Wat heb ik nodig, wat heb jij nodig en wat zouden we kunnen creëeren dat in al die behoeften voorziet?

Verbindende (of geweldloze) communicatie kan, zo zie ik het, een structuur zijn die ons binnen TT helpt dat te bereiken wat we willen. Een verbonden gemeenschap die op basis van werkelijke behoeften samenwerkt aan creatieve oplossingen.

Verbindende communicatie kan een grote hulp zijn bij het uitpraten van conflicten. Wanneer twee mensen (eventueel mbv mediator) contact met elkaar maken op het niveau van behoeften kan een conflict een bron zijn van een diepere verbinding ipv verwijdering.

Eén van de uistpraken van Rosenberg (een groot voorstander van ingrijpende maatschappelijke verandering en een “economy of needs”) die mij het meest inspireerde is dat hij niet voor win-win gaat, maar voor all-win, een oplossing checken, niet alleen op of het voor jou en mij ok is, maar je ook bezinnen op de gevolgen voor (of behoeften van) het grotere geheel.

Belangrijke vaardigheid bij deze vorm van communicatie is het empathisch luisteren, je focussen op wat er echt in de ander omgaat en daar dan woorden aangeven zodat de ander zich gehoord ervaart.

Yoram Mosenzon

Ik heb Yoram uitgenodigd, omdat ik in zijn workshops in een snel tempo vaardigheden en inzichten oppik die ik in mijn dagelijks leven ook echt gebruik. De workshop is in het Engels. Er is geen prijs, een vrijwillige bijdrage voor de trainer is een mogelijkheid, aangezien hij van dit werk leeft. De avond is van 20:00 tot 22:30, je aanmelden is handig, want vanwege de grote van mijn kamer is er een max van 13 deelnemers.  Meer info in de uitnodiging in de bijlage.

Toevallig geeft Yoram op vrijdagavond 24 september eenzelfde avond in Eindhoven. Hiervoor wordt een minimumbijdrage van 10 euro gevraagd ivm locatie- en organisatiekosten. Meer info op zijn website: www.connecting2life.net, bij upcoming workshops.

Yoram Mosenzon werd geboren in Israel en verhuisde op zijn vierentwintigste naar Nederland om daar zijn dans/acteer carriere te vervolgen. Acht jaar later besloot hij al zijn artistieke activiteiten stop te zetten en zich volledig te wijden aan het in de wereld zetten van “Geweldloze Communicatie/ Nonviolent Commucation”. Hij hoopt zo bij te dragen aan het creëeren van een vredigere wereld waarin hij zelf met plezier kan leven.

Meld je alsjeblieft tijdig aan per mail met je naam, telefoonnummer, woonplaats en liefst ook iets over je rol bij TT : sofiebakker@live.nl Er is plaats voor 13 mensen.

Hartelijke groet,

Sofie Bakker

TT de Bilt

Bijlage: Uitnodiging voor deze avond (pdf)

Video: De wc-deksel – Geweldloze communicatie trainingspel