Categorie: ,

Internet-gemeenschap energiepioniers online: DuurzameBuren.NL

Duurzame Buren.nl is sinds 24 augustus online. Duurzame Buren wil geïnteresseerden in energiebesparing- en duurzame opwekking, in contact laten komen met energiepioniers uit de eigen buurt. Het is een initiatief van ODE, Organisatie voor Duurzame Energie. ODE is al sinds 1979 een landelijke vereniging van ‘Burgers vóór Duurzame Energie’, niet te verwisselen met ODE (magazine).

Op dit moment zit de website in de publieke bèta fase. De officiële lancering vindt plaats op 11/11 – Dag van de Duurzaamheid. De site is uiteindelijk bedoeld voor alle mensen die informatie en hulp zoeken over energiebesparing en –productie in en rond hun eigen huis.  Op de site kunnen zij lezen en horen van mensen uit de eigen buurt, wat werkt en wat niet. Buurtgenoten kunnen elkaar desgewenst opzoeken middels Housegreening Party’s.  Iedereen kan gratis lid worden van de community DuurzameBuren.nl en zo in contact komen met duurzame buren en geïnspireerd raken.

Duurzame pioniers gezocht als voorbeelden

Projectleider is Markus Schmid, tevens verbonden aan TT Diemen en het Diemer Klimaatnetwerk. Tot de lancering wil hij via het ODE-netwerk, maar ook via Transition Towns,  een bestand aan Duurzame Buren opbouwen zodat bezoekers straks op een goed gevulde site terecht kunnen:

“Ik vraag dus duurzame pioniers die iets over hun eigen duurzame acties willen vertellen om de site te bezoeken en zich aan te melden. Bijzonder welkom zijn berichten over topics waarover nog weinig geschreven is. Bijvoorbeeld over kleine windturbines, groene daken, slimme meters en huishoudelijke apparaten. Maar ook over populaire onderwerpen als zonnepanelen en LED lampen is nog lang niet alles gezegd.”