Categorie:

Trainingsweekend TT zó inspirerend!

Beste lezer,

Afgelopen weekend ben ik naar het trainingsweekend geweest van Transition Towns: van vrijdagavond tot zondagmiddag met 25 gelijkgestemden in een groepsverblijf in de bossen van Nijmegen om kennis, vaardigheden en morele kracht op te doen die goed van pas komt bij het opzetten van een TT initiatief. Heel inspirerend, ik raad het u aan!

Voor mij is het belangrijkste leerpunt van het weekend dat het opzetten van een Transition Town ten doel heeft zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de uitdaging die we als mensheid in deze tijd hebben. We kunnen mensen een perspectief en mogelijkheden geven om zelf iets te ondernemen samen met de mensen uit hun omgeving. Het is zo goed om te zien dat er zoveel mensen zijn die daadwerkelijk iets willen doen en hoe initiatieven van de grond komen van Valthermond (12 km lang en 500 meter breed veenontginningsdorp!), via Groningen, tot Markenesse, Deventer, Westerveld, Amsterdam, De Bilt, Alphen aan de Rijn, Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Boxtel en Roermond. Dat maakt me blij!

Hoe de training was

We hebben veel kennis en materiaal meegekregen over klimaatverandering, piekolie, eerlijk delen en de psychologie van verandering. We hebben ideeën uitgewisseld over activiteiten om

  1. kennis over te brengen,
  2. mensen om te laten gaan met hun pijn en frustraties ten aanzien van de huidige maatschappij en economie en
  3. geleerd om mensen te stimuleren om te bedenken wat ze kunnen doen en dat ook te doen.

Voorbeelden van activiteiten zijn films, lezingen, presentaties, reparatie café’s en hart- en- ziel-workshops. En wat te denken van het breigroepje, open dag zonne-energie waarbij mensen die zonne-energie hebben hun huis openstellen, de realisatie van een smulbos, het helemaal groen maken van een straat, het realiseren van schooltuinen, etc etc?!

Hoe mooi, inspirerend en steunend het is om te voelen dat je liefde en zorg voor de wereld met andere mensen deelt en te weten dat er een beweging is die werkt aan lokale gemeenschap en veerkracht! Ik heb na deze training besloten om mijn activiteiten zo dicht mogelijk bij huis te houden. Naast mijn werk als Aardrijkskunde docent, waarin ik kinderen een ander verhaal wil vertellen, ga ik een Transition Town Den Haag Transvaal starten en op zoek naar een multiculturele groep mensen die hieraan mee willen doen.

Iemand van ons gaat TT Markenesse oprichten, er is een inleiding voor Groen Links in Vlaardingen in elkaar gezet, we hebben lift-uitleg van Transition Towns van 30 seconden geoefend en er zijn veel praktische vragen beantwoord en zorg, inspiratie en steun gedeeld.

Reacties uit het hart

Met de volgende reacties uit het hart, van mijn trainingsgenoten, sluit ik af:

“WOW wat ben ik opgeladen na een weekendje training voor Transition Town. Ik ontmoette 24 ‘wild-vreemde’ mensen en allen met dezelfde passie. Wat een verbondenheid. Van 22 tot 77 jaar.

Wat mij ook zo goed deed was het feit dat ik me binnen onze niet-duurzame families en omgeving een ‘zonderling buiten de groep’ kan voelen…(tja wie is gek..), ook hier kwam een antwoord op door psychologische inzichten die gedeeld werden. Ik houd het kort want dan kunnen we weer verder!”

“Het weekend heeft heel wat met mij gedaan. Er zullen veranderingen komen in mijn bezigheid met TT; merk nu dat ik in verhouding met de anderen om me heen er veel te veel mee bezig ben. Loslaten en dirigeren dus………”

“Ik vond het erg opvallend toen Rob Hopkins, de initiatiefnemer uit Totnes in Engeland, benoemde dat onze generatie de meest onzelfstandige generatie ooit in de geschiedenis van de mensheid is. Wie kan zich nog in leven houden in de natuur, kan zijn eigen eten kweken, met kruiden aandoeningen genezen of nog zaken repareren? Willen we als gemeenschap veerkrachtiger te zijn om bij klimaatverandering of olieschaarste ons hoofd boven water te houden dan moeten we eigenlijk verloren gegane kennis weer aanleren.”

Ik vind het een mooi en aanlokkelijk vooruitzicht.

Marijn de Smit,

Den Haag november 2010