In Nijmegen kan het sinds kort: Herenboeren Nijmegen ontwikkelde een fietstocht van 43 kilometer langs 20 locaties.
Op elke locatie is een bordje met een QR-code te vinden. Scan de code met je telefoon en je gaat naar een interview met de initiatiefnemer van de locatie.
De meeste locaties zijn normaal gesproken alleen toegankelijk tijdens openingstijden, rondleidingen en open dagen. Deze fietsroute met interviews voegt een mogelijkheid toe: een excursie die je geheel zelfstandig kunt doen, in eigen tempo en op elk gewenst moment. Ook kun je op elk punt van de route beginnen.
Veel plezier en laat je inspireren!
Zo staat het op de website van Eetbaar Nijmegen, een initiatief vanuit Transition Town Nijmegen.
Eetbaar Nijmegen en ook de website is in handen van mijn opvolger, sinds mijn verhuizing, maar ik help nog aan de achterkant en zo raakte ik ook betrokken bij de technische kant van deze audiotoer. Misschien wil je ook zoiets helpen organiseren? Het is een eenmalige moeite, daarna zal je alleen af en toe moeten checken of de bordjes niet verwijderd zijn.
Wat is er nodig?
- interviews (circa 4 a 5 minuten bij deze route)
- fietsroute (werd gereden en opgenomen door de app Komoot; daarna importeerde ik hem en tekende hem opnieuw in met Google Maps. Hij is zowel te rijden met Komoot als Google Maps, als ook te exporteren vanuit Komoot voor eigen navigatie apparaat.
- In een enkel geval herkende Google Maps de gekozen route niet als fietsroute; dan loste ik het op met een eigen kaartje. Dat gold ook voor de (vooralsnog virtuele) locatie van de herenboeren, ook heel leuk om het verhaal te beluisteren.
- Ik maakte voor elke locatie een aparte pagina aan, met geen enkele hint noch in naam noch in tekst naar de locatie zelf, opdat mensen de locatie zelf gaan bezoeken. (vb https://eetbaarnijmegen.nl/in-nijmegen/kaart/audiotour/rls8e/
- Voor elke pagina maakten we een korte url mbv shorturl.at of mbv bitly.com. en QR-code, bijv. gratisqrcode.nl/aanmaken. Beide zijn gratis services.
- We lieten de bordjes drukken bij Combicraft
- Bordjes ophangen, fietstoer met juiste link laten zien op de home van de website en een persbericht eruit. Klaar!
Er zijn meer fietsroutes langs natuurgebieden en boeren die zich inzetten voor de natuur, voedselproducenten en nog meer, bijeen gebracht door de Natuur- en Milieufederaties op goodfoodclub.nu/fietsroutes.
De Good Food Club is een landelijk project van de Natuur en Milieufederaties om gezond, lokaal en duurzaam eten te promoten. Je kan er alle duurzame adressen bij jou in de buurt vinden. Denk daarbij aan biologische boeren met landwinkels, plekken waar je onbespoten groenten en fruit kunt kopen en restaurants die werken met eerlijke en lokale producten. In totaal gaat het om een paar honderd adressen door het hele land. (bron)