Categorie: , , ,

‘In het oog van de orkaan’ – Jan Rotmans

Nederland in Transitie

Tien oktober j.l. verscheen ‘In het oog van de orkaan – Nederland in transitie’. In dit boek verhaalt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en directeur Drift. Een soort bloemlezing over de uiteenlopende transitieprocessen die zich in Nederland afspelen. Tevens bevat het een inspirerende toekomstvisie voor Nederland in 2050: ‘Vooruit naar vroeger.’

Jan Rotmans beoogt met zijn boek deze transitie sneller volwassen te maken. Door te informeren, door verbindingen te herstellen. Hij beschrijft de stand van ‘de revolutie van onderop’ in de energie (energiecoöperaties) , in de voedselvoorziening (stadslandbouw), in de zorg en in het onderwijs. Hij voorspelt dat de komende decennia in het teken zullen staan van crisis. “Maar tegelijkertijd is dat ook een zegen. We lenen van de aarde en betalen niet terug. De crisis leidt ons tot het inzicht dat we anders moeten leven. Anders moeten consumeren en produceren.”

Rotmans beschrijft in zijn boek de overgang van oude naar nieuwe energie. “We zijn een fossiel energieland en hebben energie altijd centraal opgewekt. Sinds een aantal jaren kunnen mensen ook zelf energie opwekken. Dat betekent dat er een overgang komt van een centraal geleide energiesamenleving naar een die decentraal geleid wordt. Dat is een revolutie”, aldus Rotmans.

Eind van de fossiele energiecentrales

Volgens Rotmans zijn zonnepanelen daar een goed voorbeeld van. “Als je 4.000 euro investeert, heb je een rendement dat drie keer zo hoog is dan wanneer je dat geld op de bank zet. Je bent een dief van eigen portemonnee als je het niet doet. Dit zal leiden tot een doorbraak waardoor er uiteindelijk geen energiecentrales meer nodig zijn.

Nu wordt er veel geld verdiend aan ener­gie, en in die branche is redelijk paniek aan het ontstaan. Er worden op dit moment fossiele energie­cen­tra­les gebouwd, die eigenlijk al overbodig zijn. De politiek in Nederland heeft er nog weinig gevoel voor. We hebben een slimme overheid nodig die belemmeringen wegneemt om zelf energie op te wekken.”

New Energy Video over ‘In het oog van de orkaan’

3 gedachten over “‘In het oog van de orkaan’ – Jan Rotmans”

Reacties zijn gesloten.