Categorie:

Huur de auto van je buur!

Meer dan 50% van de huishoudens in dichtbevolkte steden zoals NewYork, Tokio of Amsterdam rijden geen auto (meer). Er ontstaan nieuwe vormen van autodelen. Zoals het delen van jouw auto met je buren, vrienden of wie je maar wilt. Dit noemt men peer-2-peer car sharing. In Nederland delen zo al 600 mensen hun auto’s met hulp van de Vereniging voor gedeeld autogebruik.

Gratis website voor auto-delen

Om deze vorm van zelf-organisatie te steunen is sinds kort de gratis website “My Wheels” in het leven geroepen door de non-profit organisatie Wheels4All. Wheels4all wil samen met anderen zorgen dat mensen bewustere keuzes maken voor een reis. De trein, fiets, lopen en soms de auto. Door autokosten variabel te maken. Immers mensen die een eigen auto voor de deur hebben staan, stappen daar vaak gedachteloos in omdat de kosten toch al gemaakt zijn. Met minder auto’s ontstaat er meer ruimte, is minder snelweg nodig en minder auto’s. En tenslotte bespaart men flink op de kosten van autobezit. Zoals Socrates al zei: “Het gaat om het gebruik en niet om het bezit”.

Minder auto, meer ruimte

Wheels4all is een organisatie die niet naar winst streef maar naar idealen. Samen met anderen willen ze zorgen dat mensen bewustere keuzes maken voor een reis: De trein, fiets, lopen en soms de auto. Door autokosten variabel te maken. Immers mensen die een eigen auto voor de deur hebben staan, stappen daar vaak gedachteloos in omdat de kosten toch al gemaakt zijn. En met minder auto’s ontstaat er meer ruimte om te genieten.

Wheels4all gelooft in het gezamenlijk gebruik van goederen zoals Rachael Botsman dat bepleit in haar Ted talk in Sydney. Zij beschrijft hoe het samen delen van spullen via sociale netwerken de manier waarop we leven flink kunnen veranderen. Je kunt ook haar boek lezen: What’s mine is yours (in het Engels of Nederlands). In de Griekse oudheid zij Socrates het al: “Het gaat om het gebruik en niet om het bezit”.

Deelauto-verzekering

Er is een speciale deelautoverzekering via de vereniging voor gedeeld autogebruik. Met deze verzekering is jouw no-claim beschermd en is het toegestaan dat anderen de auto gebruiken. Bekijk de polisvoorwaarden voor de exacte regeling. Als je auto de juiste verzekering hebt kun je meteen van start. 600 mensen delen al onderling hun auto’s via de vereniging voor gedeeld autogebruik.

Heb je een auto en staat die vaak stil,bijvoorbeeld bij je thuis of op je werk? En baal je van de hoge kosten van je auto? Verdien een deel van de kosten terug door jouw auto beschikbaar te stellen aan mensen om je heen. Je buren, vrienden of wie je maar wilt. Jij krijgt geld voor hun gebruik. Schrijf je gratis in en wij nemen contact met je op hoe jij je auto kunt gaan delen.

Enquête over p2p carsharing in NL

Samen met de TU Delft doen we onderzoek naar jouw belangstelling voor peer-2-peer car sharing. We hebben daarvoor een enquête (in het Nederlands en Engels). Vul hem even in.