Categorie: , ,

Housegreening Party’s & Klimaatstraatfeesten

Op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 11-11-2011, organiseren particulieren en bedrijven door heel Nederland duurzame activiteiten. Vorig jaar werden meer dan 2.000 activiteiten georganiseerd, waaraan ongeveer 60.000 mensen meededen. Via de website van Urgenda worden de activiteiten gepromoot en in de media gebracht.

Een aantal activiteiten willen wij graag onder de aandacht brengen zoals vorige week de ‘No Impact’ – week en nu de Housegreening Party van Duurzame Buren en de Klimaatstraatfeesten van de klimaatcampagne HIER. De overeenkomst met TT is dat het allemaal laagdrempelige activiteiten zijn die  fossiele energie, CO2 en geld besparen. TT-groepen kunnen prima in deze acties meedoen en daar vertellen over Piekolie en de verbanden met CO2-uitstoot en economische crisis.

Housegreening Party en Klimaatstraatfeest brengen daarbij leuke, sociale elementen in. Ook hier kunnen wij als TT vertellen over hoe wij het belang zien van de vorming van lokale, duurzame en sociale gemeenschappen. Transition Towns kan de verdieping en de verbinding brengen waar het in deze acties vaak nog wat aan ontbreekt.

Zo werkt een Housegreening Party


Je hebt nodig: 1 woning, een aantal buren, 1 fles wijn. Nodig dan je buren uit om op visite te komen om te praten over hoe je je huis op duurzaamheid en energiezuinigheid kunt scannen. Doe het bijvoorbeeld om eens aan je buren te laten zien wat je allemaal aan slimme energiebesparende maatregelen hebt gerealiseerd. Of doe het juist om je door kenners te laten adviseren waar je nou het beste kunt beginnen met die duurzaamheid-waar-iedereen-het-constant-over-heeft. Daarbij kun je van elkaar leren over duurzaamheid rond het huis. En onderling kennis verspreiden en wie weet, samen eens wat klusjes aanpakken of samen iets inkopen.

Hoe je het verder zou kunnen aanpakken lees je in dit 6 stappenplan van Duurzame Buren. Zij hebben ook tips, tools en leuke voorbeelden verzameld. Je kunt er zelfs een Word-document met een voorgefabriceerde uitnodiging downloaden. Alle Housegreening Parties verschijnen op een speciale agenda op de site van Duurzame Buren en kunnen natuurlijk ook worden aangemeld op de landelijke site van de Dag van de Duurzaamheid.

Zo werkt een Klimaatstraatfeest

Vanaf november kun je je hier aanmelden voor de competitie en ontvang je een bevestigingsmail. In de competitie kun je klimaatpunten verdienen met energiebesparende acties. In je eentje, maar het is veel gezelliger en effectiever samen met je buren. Hoe meer buren er meedoen in jouw straat, hoe meer punten jullie verdienen en hoe meer kans jullie maken op 1 van de 500 straatfeesten.

Om je buren uit te nodigen, kun je promotiemateriaal bestellen bij de organisatie. Of je stuurt ze een e-mail vanuit de Stratenwerver. Op de website vind je een overzicht van acties die je in je eigen huis kunt doen of samen met je buren.

Eind maart 2012 sluit de competitie. Halverwege april worden de winnaars van de 500 Klimaatstraatfeesten en het Superstraatfeest bekend gemaakt!

Er zijn ook aparte competities voor scholen, woningcorporaties en gemeenten.
Update maart 2019: Klimaatstraatfeest
“Na 10 jaar is onze energiebesparingswedstrijd gestopt.
We maken namelijk plaats voor een nieuw spel,
dat in het teken zal staan van wonen zonder aardgas!”

Houd de website Klimaatstraatfeest.nl  in de gaten of stuur een mail.