Categorie:

Hof van Twello viert Dag van de Lokale Vooruitgang (28 juni)

TWELLO – Op zondag 28 juni wordt op de Hof van Twello (nabij Deventer) de ‘Dag van de Lokale Vooruitgang’ gevierd. Het evenement is toegespitst op voedsel, energie, water en bouwen. Hof van Twello is een centrum voor lokale economie.
Wat kun je nu, in je eigen huis of bedrijf doen op het gebied van duurzaamheid? Dat is de kernvraag, met een extra insteek naar voedsel. Hoe verlaag je de ecologische footprint van je omgeving en hoe verlaag je het aantal betrokken voedselkilometers bij je eten? Om dit soort vragen gaat het.

Bedrijven en productpresentaties

Op 28 juni prijzen bedrijven en instellingen hun producten aan, maar ze geven er voorlal uitleg over. De inschatting is dat héél veel mensen hier mee (willen) bezig zijn, maar niet weten waar ze moeten beginnen: zonnepanelen, een zonneboiler, grijs water circuit, eigen moestuin, weer gaan wecken, etc.

Eigenlijk is er veel te veel tegelijk in beweging gekomen en neemt het bewustzijn bij grote groepen mensen met sprongen tegelijk toe, Maar het enthousiasme wordt vaak geremd door onbegrip of onwetendheid over de diverse mogelijkheden.De Dag van de Lokale Vooruitgang wil mensen helpen in het proces van afwegen en keuzes maken: voor jezelf, je eigen huis, je bedrijf.

Duurzame Energie Nu Debat

‘s Middags komt Wijnand Duijvendak (ex GroenLinks kamerlid en prominent milieuactivist) een praatje houden over energiebesparing. Aansluitend volgt een debat met politici en bestuurders uit de Stedendriehoek.
Aan dit debat wordt ook deelgenomen door de econoom Willem Hogendijk, wel de vader van de regionalisering genoemd en door Alexander van de Beek, specialist op het gebied van energieduurzaam bouwen.

Op het eind van de ochtend organiseerd Transition Town Deventer een Energie Cafe. Per tafel kun je rond een deelthema praten met andere bezoekers over hoe je zelf Lokale Energie Vermindering kunt realiseren : In je eigen huis, op je werk en/of samen met anderen uit de buurt.

Hof van Twello

Hof van Twello noemt zich Centrum voor Lokale Economie. De activiteiten spelen zich vooral af op het gebied van voedsel. In 2009 is er een breder aanbod van cursussen, workshops en activiteiten gelanceerd onder de noemer Pluk, Proef, Doe. De organisatoren zijn ervan overtuigd dat het een heel leerzame en gezellige dag zal gaan worden, vergelijkbaar met Lekker Lokaal (begin mei) en het Preuvement (eind augustus).

Hof van Twello: Rijksstraatweg 17, Twello (nabij Deventer). Tel. 0571-270014. Web: www.hofvantwello.nl