Categorie: ,

Hoe zelfvoorzienend kun je leven?

Green Evelien – Ik ben Green Evelien en woon samen met mijn vriend en onze twee kindjes in de Ardennen. Wij hebben een zeer laag energie- en waterverbruik, slechts 15% elektra en 5% water ten opzichte van een gemiddeld huishouden. Meer concreet, wij verbruiken 500 kWh/jaar en 6 liter water/dag/persoon. Daarnaast eten we biologisch, veganistisch en suikervrij en hebben we geen koelkast en diepvries. Wat betreft verzorging maken we zelf tandpasta en gebruiken geen shampoo, zeep of overige producten. Ook onze schoonmaakmiddelen maken we zelf. Zo doende hebben we slechts twee zakken afval per jaar.

Transition Towns vind ik een prachtig initiatief dat in onze geïndividualiseerde en kapitalistische samenleving de sociale lokale cohesie weer terugbrengt rond het essentiële en verbindende thema “duurzaamheid”! Groen, eco, milieu, energie besparen e.d. worden vaak geassocieerd met versobering. Onze eco-lifestyle ervaren wij echter juist verrijkend! Hierdoor hoeven mijn vriend en ik allebei slechts twee dagen per week te werken en zijn we allebei vijf dagen thuis… Wat een rijkdom voor ons én onze kindjes, het omgekeerde van een normale werkweek! Ons leven biedt een geweldige geestelijke uitdaging en geeft een enorme energie-boost :-)

Maar zelfvoorzienend noemt Groene Evelien zichzelf niet, daarover schreef ze onlangs deze blog:

Zelfvoorzienend?

Vroeger droomde ik er van om geheel zelfvoorzienend te gaan leven. En veel mensen delen die droom, merk ik, want het is tegenwoordig een vaak gehoorde term. Het blijkt niet enkel een droom te zijn, het wordt blijkbaar ook al in de praktijk gerealiseerd, want veel woongroepen, gemeenschappen, eco-wijken en ook individuele huishoudens profileren zich als zelfvoorzienend.

Soms worden wij als gezin ook al zelfvoorzienend beschouwd en ik voel me hierdoor zeer vereerd. Maar zelf gebruik ik deze term niet voor onze eco-lifestyle, omdat geheel zelfvoorzienend naar mijn mening niet bestaat, althans niet in de westerse maatschappij.

Je kan proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Maar we blijven altijd voor bepaalde producten en diensten van anderen afhankelijk. En dat is ook prima!

Als ik een huis zou bouwen, dan kan ik benodigd gereedschap, glas voor ramen en zonnepanelen niet zelf maken. Voor voeding ga ik niet zelf al mijn granen en eiwitbronnen verbouwen (rijst, gierst, boekweit, quinoa, amarant, linzen, kikkererwten, etc). En elke dag groenten, aardappels en bonen zie ik ook niet zitten.

Om mijn voeding te bereiden heb ik ook een mes en pannen nodig waarin ik mezelf niet zelf kan voorzien.

Als je wel je groenten voor het hele jaar kan telen, dan ben voor het tuingereedschap (of in ieder geval de grondstoffen hiervoor) toch niet onafhankelijk.

Voor onze kleding ben ik heel blij met de tweedehands kledingwinkels in onze buurt. Ik zou zelf mijn kleding kunnen naaien, maar ben totaal niet handig met naald en draad, heb daar echt geen geduld voor. En als ik het al wel zou kunnen, dan zou ik de stof toch ook weer ergens moeten kopen. Ook zou ik niet weten hoe ik zelf mijn schoenen moet maken.

Om schoon te maken (lichaam en huis) heb ik slechts een paar ingrediënten nodig, in plaats van kasten vol met flessen, potjes en tubes. Maar ik kan deze paar ingrediënten niet zelf produceren. Ook een schaar om nagels en haren te knippen kan ik niet zelf fabriceren.

En wat betreft communicatie maken we gebruik van onze laptop en vaste telefoon. We zouden middeleeuws weer brieven kunnen gaan schrijven, maar dan ben je ook afhankelijk van papier, inkt en de postbode. Of we zouden een postduif moeten hebben ;-)

Nee, we houden het liever bij de huidige communicatiemiddelen!

Ik vind het ook helemaal niet erg om voor deze producten of diensten van anderen afhankelijk te zijn. Het dromen van een zelfvoorzienend leven wat ik als puber deed, streef ik daarom dan ook niet meer na. We willen enkel nog zo eco mogelijk leven en daarin hebben we nog genoeg dromen die we willen realiseren!

Dat is dus de reden waarom ik de term “zelfvoorzienend” op mijn website en tijdens mijn presentaties en lezingen niet gebruik. En ik daarvoor de term “eco-lifestyle” hanteer.

Wij leven dus niet zelfvoorzienend, maar voorzien onszelf van een eco-lifestyle.

de groeten van Green Evelien

3 gedachten over “Hoe zelfvoorzienend kun je leven?”

  1. Ik vind het een verkeerde voorbeeldfoto bij de tekst van Green Evelien. Deze foto is van het off-grid huis van een simpel levende amerikaan, en green evelien is alles behalve offgrid… Dus plaats dan een foto van het echte huis van green evelien!

    Met vriendelijke groet,
    Martin Gr.

Reacties zijn gesloten.