Categorie: , , ,

Hoe organiseer je een zaden ruilmarkt?

In de tijd dat ik bij TransitieStad Eindhoven actief was organiseerden we regelmatig zaden- en plantjes ruilmarkten. Onlangs deed ik dat weer bij Proeftuin Meerhoven in het kader van mijn project voor mijn training bij Buitengewoonzijn en om Proeftuin Meerhoven weer even in de schijnwerpers te zetten.

Zaden- en plantjesruilmarkten zijn laagdrempelige activiteiten die makkelijk te organiseren zijn en perfect passen bij de Transition Towns beweging. Het mooist is het als je kunt aansluiten bij een andere activiteit zoals de open dag van de volkstuinvereniging of een lezing door IVN.

Iedereen die wel eens zaadjes heeft gekocht heeft ontdekt dat er wel heel veel tomatenplantjes uit 1 zakje komen en als je ze hebt uitgezaaid en ze komen op, houd je altijd plantjes over. Ook wil je voorkomen dat je in de zomer een enorme oogst hebt van een en dezelfde groente. Door het ruilen van zaden en zaailingen krijg je meer diversiteit in je tuin of op je balkon en kun je makkelijk andere dingen uitproberen. Daarnaast is het leuk om met andere liefhebbers te spreken en je passie te delen. Voor beginnende tuiniers is het een mooie gelegenheid om tips te krijgen.

Hoe pak je het aan?

Begin met het verzamelen van zaden, denk aan zaden van de pompoen die je ’s avonds eet, aan de bonen die je eerder geoogst hebt of misschien zelfs de gedroogde bonen die je ’s avonds eet. Maar natuurlijk ook zakjes waarvan je niet alles gebruikt. Ook kun je wat extra zaaien en de zaailingen ruilen.

 • Zoek twee of drie mensen met wie je dit samen gaat organiseren. Het kan desnoods alleen, maar dat is veel minder gezellig en dan komt al het werk op jouw neer. Bovendien weet je samen meer dan alleen.
 • Vind een locatie (bij een volkstuinencomplex, in een park, in de bibliotheek, in het buurthuis, bij een ander duurzaam initiatief).
 • Prik een datum (sluit eventueel aan bij een andere activiteit). Je kunt zeker de eerste keer beter een niet te lange tijdspanne plannen. Anderhalf of twee uur is een prima tijd.
 • Schrijf een persbericht (gebruik bijvoorbeeld de tekst van Proeftuin Meerhoven als basis) en maak een relevant plaatje om mee te sturen.
 • Zijn er agenda’s waarin je het bericht kunt plaatsen? Denk aan de Aktieagenda, agenda’s van plaatselijke dagbladen en huis-aan-huisbladen, of die van de buurtvereniging. Neem het daar zo vroeg mogelijk in op.
 • Zijn er websites waar je bericht op geplaatst kan worden? Wederom die van de Volkstuin, van de buurtvereniging, van de bibliotheek, van stad, wijk of dorp, van duurzame initiatieven in je omgeving. Dit kan ook al zodra je locatie en datum rond zijn.
 • Denk dan aan de social media, Facebook, Nextdoor, MeWe, en alle anderen waar jij actief op bent. Vraag eventueel vrienden en bekenden om het te delen op media waar zij actief zijn.
 • Drie weken voor de datum verstuur ik het persbericht naar de lokale krant en naar de huis-aan-huis bladen. Zorg dat je een goede foto of afbeelding meestuurt die vrij van rechten is.
 • Je kunt ook nog een poster maken (A4, maak het niet te bont, want dat kost veel inkt) en die bij de plaatselijke supermarkten en andere prikborden ophangen. Denk aan sportscholen, basisscholen).

Dan op de dag zelf. Wat neem je mee?

 • Als er tafels beschikbaar zijn is dat fijn, maar op een kleedje op de grond gaat ook prima.
 • Je kunt thermoskannen theewater en water meenemen. Munt uit de tuin maakt een uitstekende thee. Dit is niet nodig, maar het is leuk als je iets kunt aanbieden.
 • Natuurlijk neem je de verzamelde zaden en plantjes mee.
 • Neem de posters mee om rond je stekje op te hangen, zodat mensen begrijpen wat je aan het doen bent.

Probeer niet 1 op 1 te ruilen. Wees genereus als iemand niets meebrengt. Er zullen ook mensen zijn die met een tray plantjes aankomen zetten.

En vervolgens geniet van de dag, wees blij met elke bezoeker. Bij weinig bezoekers is er meer tijd om met iedereen een praatje te maken en ervaringen te delen. Bij veel bezoekers, laat het los, het loopt vanzelf.

Veel succes.

20 april 2019
Inge Kouw