Categorie:

Hoe groeit TT in Breda ?

In september 2009 zijn we hier in Breda gestart en ondertussen zijn we nu nu goed een maand of 5 verder en is er een hoop gebeurt. Tenminste, als je die 5 maanden vertaald naar 5 weken! Want voor mij staat een maand gelijk aan een week in TT begrippen. Want iedereen doet dit ‘er maar bij’! Zo’n groep heeft tijd nodig om te groeien, om elkaar te leren kennen en om alle kennis die leeft binnen een groep met elkaar te delen en te verwerken. En aangezien er steeds weer nieuwe gezichten opduiken, blijft dit een terugkerend proces.

Ondertussen zijn er voorzichtig aan groepjes gevormd, zie onze site: http://ttbreda.ning.com), hebben we een TT café, wat echt fantastisch werkt! Hier kun je lekker vrij en ongedwongen elkaar wat beter leren kennen en zit je niet vast aan een ‘agenda’ die moet worden doorgenomen. En ontstaan er steeds meer kruisbestuivingen. Het is hartverwarmend om dit voor je ogen te zien ontstaan! Mensen die elkaar net vijf minuten geleden voor het eerst hebben ontmoet, zijn nu ineens e-mail adressen en telefoon-nummers aan het uitwisselen. Je ziet het groeien. Ik vind het prachtig om te ervaren.

TT Breda 2.0

Nu er (sub)groepjes zijn gevormd, die zelf lezingen, vergaderingen en/of workshops organiseren, gaan we langzaam maar zeker over in TT Breda 2.0.

Als het goed is zullen nu initiatieven georganiseerd worden met een specifiek onderwerp i.p.v. algemene bijeenkomsten. Over permacultuur (wat al veel is!), een workshop ‘Wecken Voor Beginners’, een zaad-ruil-dag, een droom bijeenkomst of een ‘Meet & Greet je plaatselijke boer’-middag! Dit is behapbaar, zeg maar. Want, met alle respect, Transition Town is een zeer ruim begrip waarin veel onderwerpen zijn terug te vinden. Ikzelf heb daar richting de media af en toe behoorlijk moeite mee om dit helder over te brengen.

Watertoren als ‘vast honk’ …

Een ‘vast honk’ was in Breda ook een tijdrovend agenda-punt. Maar het lijkt er nu toch op dat we een plekkie gevonden hebben! In een heuse watertoren! De contracten moeten nog worden ondertekend, maar dit lijkt toch echt gelukt. En gratis! Daarnaast blijven er ook mogelijkheden voor groepen om een plek te reserveren bij het Mileu Educatief Centrum (MEC), maar ook op scholen en gewoon bij mensen thuis!

Euri’s ruilen ?

Geld begint steeds meer op te spelen. Een site hosten kost geld en ook een kraampje is niet altijd gratis. Maar aangezien ik alles gratis (ruil of gesloten beurs) wil, ben ik op zoek naar duurzame sponsoren binnen Breda. Tot dusver zijn het zeer behapbare bedragen (lees 50 euro). Dit moet goed komen.

Klimaat-top Breda

Afgelopen donderdag-middag was er, vanuit de gemeente, voor bedrijven en organisaties in een eigen ‘klimaat-top’ georganiseerd. Zie BN/De Stem en op de Nieuwsbank . Hier kwamen heel veel mensen op af. Ik was hier ook bij en was aangenaam verrast door de interesse die er leeft. Het was een ware ‘snelkookpan-middag (let wel; duurde maar twee uur) maar werkelijk superstrak geregisseerd en zeer effectief! Het probleem wat er, mijns inziens, leeft bij bedrijven is om dit onderwerp te ‘commercialiseren’. Men wil wel, maar kan je er ook van leven? Daarnaast heeft men dit opgezet om de nieuwe gemeenteraad duidelijk te maken dat dit zeker ook op de agenda’s moet staan. Dat wil nog wel eens ontbreken…

Tot zover TT-Breda!

Groetjes, Ray Meur