Categorie: ,

Het voeden van veerkracht – online sessies

Op initiatief van enthousiaste TT’ers die in een landelijk netwerk ideeën met elkaar willen uitwisselen, krachten willen bundelen, ervaringen laten doorstromen was op 10 november de eerste online sessie in de serie Voeden van Veerkracht. Het doel van de bijeenkomsten is het samenbrengen van personen met verschillende achtergronden en expertise om elkaar te inspireren en elkaar op weg te helpen.

Tijdens de voorstelronde heeft direct een uitwisseling van mooie initiatieven plaatsgevonden. Genoemd werden bijvoorbeeld: de verspillingsfabriek waar producten van geredde groenten worden gemaakt; en de Club van Wageningen een verandernetwerk voor huidige energiesysteem. Ook kwamen er mooie slogans voorbij als: “iedereen beter, niemand rijk”. Zo’n slogan kan iemand anders weer gebruiken voor een poster voor een lokale bijeenkomst over economie.

Duidelijk werd dat alle aanwezigen de volgende aspecten belangrijk vinden in Transitiebeweging: verbinden, zichtbaarheid, het creëren (actieve, praktische stappen), verbreden en in balans blijven met wat je zelf kunt doen. Een toelichting hierop:

Verbinden

Er wordt benadrukt dat we in deze maatschappij erg individueel zijn ingesteld maar dat het juist zo mooi is van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Geen losse eilandjes. Meer gezamenlijk leven en samen delen heeft ook minder consumptie als gevolg. Tip: een goed beginpunt om contact te leggen voor verbinding en gezamenlijk creëren is het hardop uitspreken van jouw visie. Dan kunnen ideeën vorm krijgen en trek je vaak al mensen aan die meedenken.

Zichtbaarheid

Organisaties zijn zich steeds meer aan het verbinden bijvoorbeeld via de TransitieMotor.  En kijk naar De Jonge Klimaatbeweging die nu al meer dan 70 diverse jongerenorganisaties vertegenwoordigd. Deze verbindingen maken de organisaties zichtbaar en ze kunnen elkaar versterken en samen meer impact bereiken. De TransitieMotor doet dat bijvoorbeeld richting de verkiezingen van 2021. Het is belangrijk dat de Transitiebeweging zichtbaarder wordt voor mensen die geen deel uitmaken van organisaties maar wel graag samen actief zijn in hun eigen buurt.

Creëren

Door de lokale acties met elkaar te delen in onze nieuwsbrief en in volgende bijeenkomsten kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren. We hoeven niet twee keer het wiel uit te vinden. Er is een kaart & tekst over transitie initiatieven op de landelijke website.

Verbreden

Door het leggen van linkjes kan Transitie Nederland de lokale initiatieven ondersteunen. Dat doen we al via de website maar nu ook interactief in onze Zoomsessies. We kunnen gebruik maken van verschillende locaties voor meet ups (in de toekomst). Elke locatie heeft al een groep mensen die daar graag bijeenkomsten organiseert en dat kan zorgen voor een uitbreiding van het transitienetwerk met nieuwe gezichten.

In balans blijven

Eén van de basisprincipes van de Transitie is volgens Transitie Castricum de volgende regel: 80% resultaat met 20% inzet. Op die manier blijft er balans tussen geïnvesteerde tijd en energie en het resultaat dat het oplevert. In de – in oprichting zijnde Transitie Academie zal ook de workshop worden georganiseerd over deze 80/20 regel en andere basisprincipes.

Uit de bijeenkomst volgt dat de rol van TT Nederland ligt in het verbinden, ondersteunen en geven van trainingen. Daar zullen we ons dan ook mee bezighouden onder meer via de volgende Voeden van Veerkracht bijeenkomst.

Nieuwsgierig? Doe volgende keer mee!

De volgende sessie staat gepland op 12 januari 2021, van 19:00 tot 20:30. Aanmelden voor deelname aan de gesprekken via deze link naar een google formulier. Je hoeft (nog) geen lokaal transitie initiatief te hebben om mee te doen.