Categorie:

Het Transitie-handboek verschijnt 17 mei

Persbericht van Uitgeverij Jan van Arkel

Utrecht, 7 mei – Op 17 mei verschijnt de Nederlandse vertaling van het Transition Handbook: het handboek van de internationale Transition Towns-beweging. Het Transitie-handboek, met als ondertitel ‘van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht’ is geschreven door Rob Hopkins, initiator van het Transition Towns-concept.

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Peak Oil en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop!

Transition Towns werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf organiseert. Het Transition Towns-concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. De kracht van het concept is de aanpak met hoofd, hart en handen.

Het doel is ambitieus: je eigen stad, wijk, dorp of (ei)land voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis (Peak Oil), de klimaatcrisis, en de noodzaak om te schakelen naar een economie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Dat kan!

Het Engelse plaatsje Totnes werd in 2006, op initiatief van Rob Hopkins, de eerste Transition Town. Het vormde de aanzet tot een wereldwijde beweging, die in het najaar van 2008 ook in Nederland actief werd. Het heft in eigen handen nemen, spreekt enorm aan. Inmiddels zijn er in ons land initiatiefnemers in vijftig grote en kleine plaatsen; Deventer en Groningen zijn de eerste Transition Towns in Nederland. Lokale groepen organiseren een breed scala van activiteiten. Ook in Vlaanderen kent de beweging een vliegende start.

Het Engelse Transition Handbook biedt een schat aan informatie en inspiratie voor lokale initiatiefnemers; er was dan ook grote behoefte aan een Nederlandse vertaling. Die is er nu! De integrale vertaling is aangevuld met drie hoofdstukken die niet in de Engelse uitgave staan: Economieën in Transitie, Transitiesteden en -dorpen in Vlaanderen, en Transition Towns in Nederland. Ook de bronnenlijst is sterk uitgebreid en bevat veel Nederlandse bronnen. Het boek staat in pdf’s per hoofdstuk op de website Hitte.nu

Het verschijnen van de Nederlandse vertaling wordt in verschillende plaatsen gevierd met speciale bijeenkomsten. Voorpresentaties zijn op 9 mei in Utrecht en op 12 mei in Groningen. Op 17 mei wordt het boek gepresenteerd in Gent. Daarna begint het in Nederland met Deventer op 19 mei en Den Haag op 20 mei. Raadpleeg de Aktie Agenda voor meer informatie.

De vertaling kwam tot stand door een collectief van vertalers, die actief zijn binnen Transitie Vlaanderen en Transition Towns Nederland.

Het Transitie-handboek wordt uitgegeven door Uitgeverij Jan van Arkel in Utrecht, waar eerder al de Basishandleiding voor Transitie-initiatieven verscheen.

Technische gegevens over het boek:

Titel: Het Transitie-handboek – van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht

Auteur: Rob Hopkins

ISBN: 978 90 6224 485 0

Formaat 23 x 23,5 cm, 276 pagina’s

Tweekleuren paperback. Prijs: 17,50 euro

——————————

Websites van het internationale Transition Towns Network: http://www.transitionculture.org en http://www.transitiontowns.org