Categorie:

Het stokje doorgeven

Zo voelt het, nu ik besloten heb te verhuizen naar het westen om dichterbij mijn nog jonge kleinkinderen te zijn.

Transition Town Nijmegen werd opgericht begin 2009 en een paar maanden daarna leerde ik de beweging kennen tijdens een filmavond. Ik ontmoette er gelijkgestemden en deed mee aan diverse activiteiten en werkgroepen, zoals de ecoteams, waarin we  onze huishoudens aanpakten; bij de eetbare tuinengroep veranderden we elkaars tuinen in eetbare en sinds 2011 werd ik actief voor Eetbaar Nijmegen. Ook begon ik een autodeelgroep. Een paar jaar later, eind 2014, kwam de grootste stap:  mijn huis, een tussenwoning uit 1958, kreeg een heel goede theemuts-isolatie en kon van het gas af. Het werd een Bijna Energie Neutraal huis, waarvoor ik slechts 5 euro per maand aan electra betaal.

Nu ik zou gaan verhuizen, werd het een uitdaging om “mijn geesteskindjes” in goede handen achter te laten. Wb mijn huis had ik bedacht dat ik het wilde verhuren, zodat meer mensen geïnspireerd konden raken. Zelf ga ik ook in een huurappartement wonen. Dat geeft mij de vrijheid om eventueel terug te keren. Maar, het enthousiasme dat ik voor mijn huis heb, werd niet begrepen door verhuurmakelaars: is er echt geen enkele verwarmingsbron in de slaapkamer? Een trui aantrekken in de winter? Expats kon ik wel vergeten: die willen het liefst in Tshirt door het huis lopen met de thermostaat op 28.
Dus deed ik het zelf, eerst met een advertentie op Marktplaats, waarin ik uitdrukkelijk zei dat men in de winter een trui aan moest trekken, gordijnen dicht en zo meer en ook noemde ik de eetbare tuin. Het leverde 3 geïnteresseerde reacties op. Heel weinig, vond ik, absurd weinig. Maar wel precies de duurzame mensen die ik zocht. Deze 3 kozen toch iets anders. Maar, na plaatsing op Funda, via Huizenbalie,  bleek de 4e reactie een perfecte match: een duurzaam levend echtpaar met 2 kinderen, dat het huis een jaar lang gaat huren, terwijl hun nieuwe huis verduurzaamd wordt. Ze doen in mijn huis graag inspiratie op en kunnen me misschien daarna aan nieuwe huurders helpen. De echtgenoot is nl adviseur bouwfysica en installaties.
Wat ook heel leuk is, is dat mijn huis als een van de zeven genomineerd is voor de titel: Het duurzaamste huis van Nederland” van de duurzame huizenroute, in de categorie gebouwd tussen 1945 en 2000 en met minder dan 150 m2 oppervlak.

Voor Eetbaar Nijmegen benaderde ik iemand die me al een paar keer een leuke tip had doorgestuurd en ze wilde het stokje van me overnemen. Ze voelde zich vereerd, maar ik ben vooral blij met haar. Ze keek met een frisse blik naar de website en had wat goede suggesties en het belangrijkste: ze schrijft interessante nieuwsbrieven.

Ook de autodeelgroep gaat door zonder mij. Als de kleinkinderen (ik ben hun enige grootouder in Nederland) er niet waren, had ik deze stappen niet gezet, denk ik. Maar het moet, en nu zie ik ook de grote voordelen: de projecten gaan gewoon door en er komt nieuw leven in.

Wat zou het geweldig zijn als Transition Town Nijmegen nu ook nog goede opvolgers zou krijgen. .

Karla Mulder
https://transitiontownnijmegen.nl/