Categorie:

Herstart TT Eindhoven – verslag van de eerste bijeenkomst

11 september 2020 vond de eerste bijeenkomst van de heroprichting van TransitieStad Eindhoven plaats. Het was een geslaagde avond met nieuwe en bekende gezichten. Hieronder een kort verslag en wat vervolg stappen die we kunnen nemen, let’s keep this momentum going forward 🙂

Om te beginnen een link naar de Transition guide (Engels), hierin vind je handige informatie om een transitie netwerk op te zetten en te onderhouden.

Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in het co-creëren van evenementen zoals:

 • 29 September – Rakesh Rootsman Rak komt naar Eindhoven voor een avond, we kunnen iets leuks doen en van alles is mogelijk, denk aan permacultuur, sociocratie, community building, transitiestad hulp etc.
 • 11 Oktober – Vrijwilligersdag Proeftuin Meerhoven, plus potluck en meeting voor degene die willen.
 • 3 – 15 November – Ik ben met Rakesh en wat anderen aan het kijken naar mogelijkheden om iets te organiseren in Eindhoven en omgeving.
 • We hebben tot nu toe waarschijnlijk een paar dagen workshop Work that Reconnects en een paar dagen workshop introductie Voedselbos.”

Verslag: Filmavond + meeting bij ‘t Cruijdenhuisch

We hebben eerst deze twee films gekeken:

 • Rob Hopkins – Transition to a world without oil (TEDx)
 • Permaculture Garden Tour – David Holmgren & Su Dennett’s Melliodora (Happen Films)

We zouden ook een film kijken over Kinderen in Permacultuur, maar die is wegens tijdgebrek geschrapt, hier alsnog de link: https://www.youtube.com/watch?v=0gOIaGBNW1k

De films werden gevolgd door een korte discussie over gerelateerde onderwerpen zoals; piek olie, energie, voedselproductie, economie, technologie. Leuk die collectieve intelligentie!

Het volgende onderwerp op de agenda was het ontstaan, de bloei en de neergang van Transitie Stad Eindhoven. Inge, Guido en Petra vertelden over de behaalde successen en de uitdagingen van Transitie 040. Belangrijkste conclusie was dat een complete stad toch wat teveel is, kleine lokale buurt projecten en Transitie stad 040 als verbinder, contactpunt, steun, HUB etc. zal mogelijk beter werken. Een gedeelde visie zou de groep meer cohesie kunnen geven.

Tenslotte introduceerden de andere aanwezigen zich. Hieruit bleek dat er een prachtig palet aan interesses, passies en talenten aanwezig was:

 • Tuinieren, permacultuur design, voedselbos, plantaardig, bosbeheer, koken
 • Alternatieve economie, verbinder, communicatie vaardigheden
 • Kennis delen, lesgeven, e-learning, IT
 • Grafisch design, website, DJ, muzikant
 • Onderzoeker, consultant, organisatie methodes,
 • Werken met kinderen en jeugd
 • XR, extinction rebellion, 040 energie, Duurzaam Meerhoven, Roots n Permaculture etc. etc. etc.

Goed om in kaart te brengen. Head, Heart and Hands voor degene die er bekend mee zijn, hiermee kun je zien wat voor skills er in de groep zijn en dan weten we waar we aan toe zijn en waar we naar toe kunnen groeien.

Sociocratie*

Sociocratie is mijn passie, deel jij dat ook of ben je nieuwsgierig? Neem contact met me op om de eerste stappen te zetten, uiteraard nodigen we iedereen uit om deel te nemen!

Uit ervaring spreek ik dat het heel aangenaam en efficiënt maar ook leuk is. Het nadeel van sociocratie is dat training vereist is want we zijn het simpelweg niet gewend. Mocht je geïnteresseerd zijn, op 3 en 4 oktober is er een sociocratie workshop en transitie initiatie in Arnhem https://www.facebook.com/events/1009205236188789

 

* Sociocratie (van het Latijnse socius, medemens, en het Griekse kratein, regeren) is een bestuursvorm die uitgaat van gelijkwaardigheid van individuen. Die komt niet tot uiting in de one man, one vote van de democratie maar in het principe dat een besluit alleen genomen kan worden wanneer alle aanwezigen geen overwegend beargumenteerd bezwaar hebben tegen het nemen van dat besluit.[1] Dit principe wordt het consentbeginsel genoemd. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociocratie

 

Roy Hendriks
Initiatiefnemer herstart TransitieStad Eindhoven