Categorie: , ,

Hermann Scheer zijn laatste interview…

De Duitse politicus Hermann Scheer  is 14 oktober 2010 op 66-jarige leeftijd geheel onverwacht overleden aan ernstig hartfalen.  Ik zag Hermann Scheer voor het eerst in de VPRO-documentaire “Here Comes the Sun”. Ik was als aan de grond genageld door de prachtige beelden van velden en daken vol zonnepanelen. En dacht gelijk: dàt zouden wij in Nederland ook moeten hebben. Een paar maanden later richtte ik vanuit TT Deventer  met een paar buurtgenoten de wijk-taakgroep Zonnehoven op en als eerste hebben we deze film gedraaid met Hermann Scheer in de hoofdrol.

Ik las zijn boek de Solar Economy, een eye-opener voor mij en aanrader voor iedereen die de werkwijze van de fossiele energiegiganten wil doorgronden. Zijn gepassioneerde en heldere pleidooi in Energy Autonomy voor kleinschalige en hernieuwbare energie voor iedereen sluit prachtig aan op de TT beweging. Ik ben Hermann Scheer eeuwig dank verschuldigd en zal hem dierbaar herinneren als de man die mij naar de zonne-economie heeft geleid.

Adri Ros – Taakgroep Zonnehoven

Ray Meur eert Hermann in zijn blog

Hermann Scheer…is niet meer. De nestor van het Duitse Feed-In tarief, Godfather van de zonnestroom revolutie, is overleden.

Hermann Scheer, sinds 1980 lid van het Duitse parlement (Bundestag), president van Eurosolar, initiator van de International Renewable Energy Agency (IRENA), voorzitter van de World Council on Renewable Energy (WCRE) en de architect van zowel het 100.000 Solar Dächer programma, als het succesvolle “feed-in” systeem voor hernieuwbare elektriciteit, het Duitse Erneuerbare Energien Gesetz (EEG), overleed plotseling op 66-jarige leeftijd in een hospitaal in Berlijn, in de middag van donderdag 14 oktober 2010 (bron).

Twee maal heb ik hem mogen ontmoeten. Klein van stuk, maar met grote daden en een zo mogelijk nog groter charisma. Ik mocht hem in Amsterdam, bij het 30 jarige bestaan van WISE, ‘mee-interviewen’ naast Peter Segaar. Peter stelde de vragen en ik nam het op. Later die avond rookten wij samen buiten een sigaretje… Maanden later deden we dat nog eens dunnetjes over tijdens de Solar Future in Rotterdam. Zijn lezingen (hier te zien!) waren zeer indrukwekkend, maar laten we zijn boeken Energy Autonomy en The Solar Economy niet vergeten. Zeer, maar dan ook zeer de moeite waard!

Dank je wel, Hermann. Voor je lezingen, je boeken, je passie en je strijdlust. Voor alles!

You Will Be Missed.

Ray Meur – TT Breda/Ray Radio

Laatste interview van Hermann Scheer op TV

Waarin Hermann Scheer (weer) heel duidelijk uitlegt dat de wereld er absoluut niet op kan vertrouwen dat de fossiele energie-industrie op tijd voor de transitie naar een duurzame energievoorziening zal zorgen. Integendeel! Een prachtige In Memoriam uitzending van Democracy Now! en een aanrader voor iedereen die Hermann Scheer en zijn heldere, onverbloemde analyses (nog) niet kent.