Om te beginnen: dank je wel allemaal voor alles wat je dit jaar hebt bijgedragen.
Want:
Of je nu acties organiseert of er aan meedoet;
Of je nu met de gemeente praat over groenbeleid of bomen plant;
Of je nu zwerfafval opruimt in je eigen straat of een Beach Clean-up organiseert;
Of je nu schrijft voor de nieuwsbrief of hem leest;
Of je nu je afval scheidt of met Zero Waste stickers met winkels in gesprek gaat;
Of je nu Soep Café organiseert of soep komt eten;
Of je nu zelf iets repareert of Repair Café vrijwilliger bent;
Of je nu Sakkie’z naait in de Bieb of je groente uit eigen tuin eet;
Of je nu je auto deelt of je tuinschaar;
Of je nu minder met gif bespoten bloemen koopt of ze in de berm zaait;
Of je nu een egelhuis in je tuin hebt of een bijenhotel op je balkon;
Of je nu biologisch eet of veganistisch;
Of je nu druiven hebt in je achtertuin of een pompoen in je voortuin;
Of je huis nu nul op de meter is of dat je een graad lager stookt…
Iedereen draagt iets bij. En het mooie is, dat we de goed kant op gaan.
Jawel, natuurlijk kent iedereen moedeloze momenten met de polycrisis waarin we verkeren. Tegelijk zien we de nieuwe samenleving al vorm krijgen. Vormgegeven door mensen die de nieuwe samenleving voorleven. Zoals veel mensen in de Transitie beweging. Je hoort ook vaker het begrip: de “tussentijd”, een tijd waarin er op zoveel plaatsen mensen bezig zijn de samenleving in te richten op een goede manier.
Voorlevers
We leerde Jelleke de Nooy van Tol kennen bij ons tweede Transitie Treffen in Bergen vorig jaar. En we spraken daar over web van allerlei mensen en organisaties die al aan de slag zijn. En nu is er dit boek Voorlevers van Jelleke de Nooy van Tol. En daar moet je echt wel even voor gaan zitten: bijna 300 pagina’s barstensvol initiatieven, bewegingen, stromen, mensen, verenigingen, cooperaties, commons en … ja van alles, op weg naar een nieuwe samenleving. Jelleke pakte de uitnodiging op om een boek te schrijven dat laat zien wat er al in Nederland gebeurt. En dat is veel, heel veel.
Het boek is daarom ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken die voor elk belangrijk deelaspect van de transitie een overzicht bieden wat er allemaal gebeurt; van regeneratieve boeren, via integrale gebiedsontwikkeling en buurten, gemeenschappen en commons tot nieuwe economie en gezondheid. Als je begint te bladeren en te lezen, dan ontstaat er vanzelf een glimlacht op je gezicht. Wij raakten in ieder geval de tel kwijt in het aantal initiatieven dat voorbij komt in dit boek.
Voor iedereen in de Transitie beweging leest dit boek dan ook een beetje als de gouden gids. Wil je iets met jouw buurt? Blader door naar hoofdstuk 6 en lees over regeneratieve buurten en gemeenschappen, stadstuinen en voedselwerkplaatsen en stadsmakers. De ene voorloper nog interessanter dan de ander. En Jelleke merkt terecht op dat ze zich realiseerde dat ze nooit als die duizenden Voorlevers in één boek kan laten zien.
Het gaat ook over de volgende stappen die nodig zijn om de krachten te bundelen en impact te hebben. Jelleke maakt de vergelijking met het mycelium (de schimmeldraden die onder de grond een web vormen). Dit superrijke, geavanceerde communicatiesysteem wordt bijvoorbeeld mooi weergegeven in de film ‘Onder het Maaiveld’. De volgende stap is om met – en voor – elkaar zichtbaar te worden
Marleen Heeman en Maarten Nijman