Categorie: , ,

Guilty pleasures

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen “Verborgen impact” ging over wat je zelf kan doen om je ecologische voetafdruk te verminderen. Margo Ribberink en Joke Feenstra hielden een presentatie. Beiden bieden gespreksgroepen aan met als doel je voetafdruk omlaag te krijgen. Margo doet dat in klimaatgesprekken; Joke mikt op een duurder en vervuilender publiek en wil hen in 50 weken 50% laten verkleinen.
https://www.klimaatgesprekken.nl/tag/margot-ribberink/
https://groeienopgrootstal.nl/groen-geluk/

Het publiek in de zaal kreeg voetafdrukvragen, het resultaat was direct zichtbaar via de mentimeter en hierdoor kon de avondvoorzitter gericht in gaan op de antwoorden: wie vulden er “Anders” in  bij de vraag naar mobiliteit, naar duur van douchetijd etc.?
Ook werd het publiek gevraagd om in 5 minuten je guilty pleasures met je buurman/vrouw in de zaal te bespreken. Pas als je het gaat uitspreken, wordt je hoofd echt actief merkte ik. Ik noemde het googelen en bekijken van filmpjes op youtube en nam me voor om dit eens goed uit te zoeken. Mijn buurvrouw bleek keramiste en noemde haar ovengebruik, nodig om haar producten te bakken: 12 uur in een oven van 1000 graden. Beiden hadden we zoiets: hoe gaan we dit oplossen, het is ons werk.
Iemand uit het publiek gaf me de tip om de zoekmachine Ecosia te gaan gebruiken als alternatief voor die van Google. Na lezen van dit artikel zag ik wel veel goede argumenten, maar ik merkte net al dat ik hier geen filter kan zetten op de resultaten van het laatste jaar en ook vind ik de zoekresultaten minder goed dan die van Google. Ecosia maakt gebruik van Bing en ook die resultaten vind ik minder goed. Jammer, maar ik zal het wel geregeld blijven proberen. Hopelijk worden ze steeds beter. Zie ook het verslag van deze avond.

Veel van mijn gegoogle gaat over website zaken, maar ook voor artikelen voor Eetbaar Nijmegen google ik veel; ook ben ik nu Spaans aan het leren en het helpt om online Spaans te horen spreken en ondertitels te kunnen lezen; het beeld stil te kunnen zetten, terug te draaien etc..

En zo zijn er zovelen, die allemaal internet gebruiken, voor tal van gemakken. Maar hoe vervuilend is het en kan ik mijn gedrag hier energiezuiniger maken? Ik googelde en zag diverse zoekresultaten die deze vraag konden beantwoorden, de meeste al wat ouder. Ik zette een filter waardoor ik alleen de resultaten van het laatste jaar te zien kreeg (Tools- elke – periode: afgelopen jaar) en vond relevante tips en informatie op https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/stoot-ik-co2-uit-wanneer-ik-op-internet-surf/69/ . Hier kan ik wat mee! Zoals een heel makkelijke tip om me uit te schrijven voor nieuwsbrieven die ik niet meer lees.