Marc Siepman is bekend vanwege zijn fameuze cursussen ‘humisme’. Samen met zijn website ‘Gevoel voor humus‘ zet Marc zich in voor het herstel van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem. En hij vind dat nu de tijd rijp is dat we onze handen ineen slaan om zoveel mogelijk grond vrij te kopen en er gezonde land- en tuinbouw op te gaan bedrijven. Wij geven graag het woord aan Marc Siepman!
De grootgrondbezetters

De onderstroom wordt sterker. Ik merk dit aan de vloedgolf aan aanmeldingen voor mijn cursussen, aan de grote opkomst (+800) voor de Voedsel Anders-conferentie in februari, aan de vele artikelen die overal opduiken: de bodem heeft eindelijk de aandacht. Van de boeren, de grote organisaties, de media en zelfs een beetje van de politiek.
Maar het tij is nog niet gekeerd. We hebben een kennisintensieve landbouw nodig. Niet gebaseerd op reductionistische wetenschap, maar op een levende bodem, boerenverstand en een totaal andere economie. Diep vanbinnen voelen we dat het nodig is, dat het mogelijk is. Maar het daadwerkelijk doen lijkt een brug te ver. Wachten is echter geen optie. Er moet nu iets gebeuren. We moeten grote stukken land kopen door heel Nederland en daar voedsel gaan produceren dat gezond, lekker en divers is. Dat van een gezonde bodem komt die barst van het leven.
Permacultuur breed op de kaart zetten
Mark Shepard, auteur van Restoration Agriculture (Herstellende Landbouw), stelt dat permacultuur is blijven hangen in kleinschaligheid en om die reden niet serieus genomen wordt. Ik denk dat hij gelijk heeft. Hij heeft de laatste 20 jaar echter laten zien dat permacultuur ook op grote schaal werkt en zijn belofte waarmaakt. Zo zijn er in Europa al enkele pioniers op grotere schaal bezig. Graag kom ik in contact met mensen die mee willen werken aan het vrijkopen van landbouwgrond om herstellende landbouw zichtbaar te maken. Je hoeft niet perse het land op, of verstand te hebben van permacultuur, of van landbouw in het algemeen. Iedereen heeft zijn passie en talenten. Zelfstandig denkende en werkende mensen die als drijfveer een leefbare wereld hebben kunnen zich aanmelden. Verwacht geen eindeloze vergaderingen. Verwacht geen baas die zegt wat en hoe je iets moet doen. Verwacht een club enthousiaste mensen die op elkaar vertrouwen en elkaar versterken. Voel je niet beperkt door gebrek aan opleiding, geld, tijd of wat dan ook. Die beperkingen zijn door het kapitalistische systeem opgelegd. Ze zijn derhalve volkomen fictief. Het enige dat telt is je enthousiasme voor een eerlijke en gezonde voedselproductie met de focus op de bodem.
Het voedselsysteem moet radicaal om.
Ben je het daar mee eens, stuur dan een mail naar grootgrondbezetters@gevoelvoorhumus.nl. Beschrijf waarom je het anders wil, wat jouw capaciteiten zijn en wat je graag zou willen doen. Laat je daarbij niet beperken door economische haalbaarheid. Want het ecosysteem Aarde redden is niet economisch haalbaar. Alleen de vernietiging is haalbaar, maar daar streven we niet naar.
op zoek naar een biologisch restaurant in de buurt kom ik op het verhaal van de grootgrondbezetters.
Mijn naam is erik haveman ,melkveehouder in de gemeenthe westerveld (drenthe).
Ik ben van plan om met mijn bedrijf naar een biologisch of duurzaam systeem om te schakelen.
Mischien kan iemand mij daar bij helpen?
Hallo Erik, ik kwam jouw bericht van 21 maart 2014 tegen op “transitiontowns” en hoewel ik je niet kan helpen met jouw directe vraag, is het misschien toch handig elkaar te kennen als mogelijk ‘gelijkdenkende’ ondernemers in Westerveld. Het is ons gelukt om dingen in het bestaande systeem ‘breder’/’gezonder’ aan te pakken. Vriendelijke groet, … Wittelte.