Categorie:

Groenten verbouwen in vensterboerderijen

Het Window Farms project uit New York wil zoveel mogelijk mensen in stedelijke gebieden ertoe aanzetten om hun eigen groenten te gaan verbouwen in hun raam. Aangezien de meeste mensen in New York niet beschikken over een tuin of balkon en er toch veel behoefte was aan verse groente, bleek het een vruchtbaar idee om dan maar een kleine boerderij in je huis te halen. Goedkoop, lekker en leuk om te doen verspreidt het model zich als een lopend vuurtje over de wereld en nu is Nederland aan de beurt. Op de community site our.windowfarms.org helpen gebruikers elkaar met tips en ‘how-to’s’. Het project wil iedereen de gelegenheid bieden bij te dragen aan de verdere, lokale ontwikkeling van vensterboerderijen.

Zo werkt het

Het werkt ongeveer als volgt:  Verzamel lege PET-flessen en snij de bodem eruit. Vul deze flessen met aarde of een andere grondvervanger. Plaats de flessen ondersteboven, boven elkaar en verbindt ze met een kabel aan de boven en onderkant van je raamkozijn. Je kunt de flessen met slangetjes aan elkaar verbinden, waardoor het grondwater van de bovenste fles door naar de onderhangende flessen sijpelt. En verder kan iedereen zijn eigen varianten ontwikkelen.

De grote truc is dat de plek achter de ramen en in de PET-flessen werken als een serre en een mini-broeikas. De groente’s groeien daardoor sneller en hebben een grotere opbrengst dan buiten. Het is haalbaar voor iedereen met een beetje inzet want iedereen heeft wel ergens een raam in huis, zelfs in de grote stad. Het is een mooi gezicht en je zult eindeloos genieten van de groei en de oogst. Fijn ook om te weten dat je op deze manier jouw bijdrage kunt leveren aan een schonere planeet. Letterlijk zelfs, want de plantjes zuiveren de lucht in je flat van CO2 en geven je zuurstof terug, hoe dankbaar kun je zijn :-)

De mensen van Windowfarm kweken op deze manier basilicum, aardbeien, kerstomaatjes, kruiden en pepers. De favoriet van bedenkster Britta Riley is paksoi. Op haar website windowfarms.org , met al zo’n 4.000 leden, komen dagelijkse nieuwe groeitips binnen. Daar vind je ook een handleiding om zelf te beginnen.