Met zijn workshop Groei of Evenwicht? gaat Barry Voeten in 2014 langs de Transition Towns in Nederland en Vlaanderen. Di. 14 januari 2014 is de eerste avond-workshop in TT Boxtel. In Groningen komt er ook één, maar de datum is nog niet 100% rond. Barry is de bedenker van de Kleureneconomie en wil daarmee in 2014 graag op tour:
“Het lijkt alsof de transitie-beweging voor lokale veerkracht op het punt staat om het geld een minder belangrijke rol te laten spelen en op zoek te gaan naar alternatieven. Is deze geld-kanteling nodig om ook úw transitie-initiatief een stap verder te brengen? Wat kan het loslaten van geld voor uw initiatief betekenen”
De workshop duurt een middag of avond. Liefst maakt Barry gebruik van uw vaste moment in de week of maand waarop het publiek gewend is te verschijnen, zoals tijdens een TT Café.
Om het publiek een actieve avond te bezorgen gebruiken zij naast de gewone presentatie ook werkvormen als film, mindmapping, world café en doe-het-zelf-presentaties. De workshop wordt liefst afgestemd op de status van het lokale transitie-initiatief. Dit maakt het evenement geschikt voor zowel groepen die nieuw zijn met het thema Economie, als groepen die er al langer mee op weg zijn.
Er zijn geen kosten aan verbonden, want de Kleureneconomie wil juist van dat geldsysteem áf. Transitie Steden met belangstelling of vragen voor Barry zijn workshop, kunnen terecht op de website kleureneconomie.nl.
Kleureneconomie?
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/74902688″ params=”color=ff5500″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
De Kleureneconomie is een systeem dat de plaats van geld in onze huidige maatschappij kan innemen. De belangrijkste normen en waarden die bij het kapitalisme horen worden daarbij omgedraaid. Het hoofddoel is balans en stabiliteit, niet groei of winst. Eerlijkheid en transparantie zijn essentieel voor het succes. De deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun gedrag en hun bezit. Deze eigen verantwoordelijkheid komt in de plaats van het bezit. Ook voorkomt dit principe van eigen verantwoordelijkheid het ontstaan van een machtspiramide. Een relatief kleine verandering is dat rente niet kan bestaan.
Dit komt doordat een aantal natuurwetten diep zijn ingebouwd in de kern van de kleureneconomie. Om nader tot de kern te komen, zullen we eerst de wetten van de natuur moeten doorgronden, omdat kleureneconomie een economisch-ecologisch systeem is.
Overtreding van natuurwetten in het kapitalisme
Het kapitalistisch model houdt geen rekening met de recycling van materie die plaatsvindt in ecosystemen. Het is niet essentieel voor kapitalisten om alles te recyclen. Lozen in water of lucht is de normaalste zaak van de wereld voor industrie en automobilist. Weliswaar raken afvalstoffen verloren, maar zij zijn hun waarde (in geld) dan al kwijt. Een automobilist neemt geen verantwoordelijkheid voor het uitlaatgas dat hij 100km terug op de snelweg heeft uitgestoten. Terwijl die benzine toch zeker wel zijn bezit was. Bij de verbranding heeft hij zich de zuurstofmoleculen uit de atmosfeer toe-geëigend om het resultaat ter plekke uit te stoten, met als enige doel de energie los te maken uit de verbinding van koolwaterstoffen.
Geen gebruiker van het kapitalisme die zich hiervan bewust is. En het is ook geen probleem, want hij wordt er niet financieel op afgerekend. Zie daar het ontstaan van het broeikaseffect. In het kapitalisme heerst een essentieel gebrek aan bewustzijn van de kringloop van materie. Het komt nu pas op gang met de introductie van concepten als Cradle 2 Cradle en permacultuur, die de de wetten van recycling en energie in hun werkwijze integreren.
Natuurwetten in de kleureneconomie
Slechts twee natuurwetten staan aan de kern van kleureneconomie
- Het is de bedoeling dat alles worden gerecycled. Dit geldt zowel voor producten van die biologisch kunnen worden afgebroken, zoals GFT-afval, als voor technische producten. Deze moeten zo worden ontworpen dat ze eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald en dat elk onderdeel apart ook weer te recyclen is.
- In deze hele cyclus probeer je zo min mogelijk energie te gebruiken. Bij voedings- en brandstofproducten probeer je zoveel mogelijk energie van de zon op te vangen en vast te houden. Je energiegebruik zou niet hoger moeten zijn dan dit zonne-inkomen.