Categorie: , ,

Goei Eete en Social Energy verbinden Tilburgers

Goei Eete is in 2009 gestart als een een burgerinitiatief van Transition Town Tilburg. Eind juni 2012 is hun website van start gegaan. Goei Eete brengt mensen die verse groenten, fruit, brood, en andere seizoensproducten willen kopen, samen met lokale producenten.

Via de website kunnen bestellingen geplaatst worden. Gemak staat voorop: dus men besteld wat men nodig heeft en kan dat afhalen op één adres of aan huis laten afleveren. Men koopt de producten voor een marktconforme prijs vergelijkbaar met die van de supermarkten. Inmiddels zijn al bijna tweehonderd Tilburgse consumenten lid geworden van de voedselcoöperatie, die je de Tilburgse variant mag noemen op het model van de versvoko.

Social Energy

Dezelfde week werd op 27 juni de Stichting Social Energy opgericht met als doel om een positieve bijdrage te leveren aan het leven van mensen door mensen met elkaar in verbinding te brengen zodat er een basis ontstaat waarin mensen elkaar zull

en opzoeken om elkaar te helpen, te ondersteunen en van elkaar te leren. Naar het goede voorbeeld van het Repair Café 013.

Praktische en verbindende projecten


De stichting tracht haar doel te bereiken zich te richten op concrete, praktische projecten, die mensen met elkaar in verbinding brengen en hen leert om zelf actie te ondernemen en zaken aan te pakken. Tijdens de projecten is een leerfunctie belangrijk, veel aandacht is er ook aan het overdragen van kennis, voor zowel de bezoekers als de vrijwillige deelnemers.  Voorbeelden van de praktische projecten zijn onder andere:

Lokale samenwerking

De projecten worden op locatie uitgevoerd, in de wijken en buurten, dichtbij de mensen. Om dat mogelijk te maken is een stevige samenwerking nodig met organisaties zoals buurthuizen, kringloopwinkels,  winkelcentra, verzorgingshuizen en bibliotheken die bereid zijn om ruimte beschikbaar te stellen.

zp8497586rq