Categorie: ,

Goed voornemen: een transitie initiatief starten – workshop 21 januari

Hoe start je een transitie initiatief?

In Nederland zijn we als transitiebeweging al heel wat jaar actief. Verschillende steden en dorpen zijn uitgegroeid tot een Transition Town. Ze zijn onderdeel van een internationale beweging van mensen die het grote plaatje kunnen zien. Mensen die werken aan lokale oplossingen voor de problemen van een op hol geslagen economie die leidt tot uitputting en opwarming van de aarde. Mensen die manieren ontwikkelen om dit bewustzijn te vertalen naar concrete activiteiten. Want daar kun jij immers zelf invloed uitoefenen – op een positieve manier.

Waarom een workshop?

Het opzetten van een lokaal initiatief lijkt makkelijk, en dat zou het ook moeten zijn. Maar waar je samen met anderen aan de slag gaat, spelen ook allerlei sociale processen. Je vindt houvast bij de principes van de transitie beweging, zoals die in Handboek Transition Towns zijn beschreven. Maar het is ook goed om dit bewust te vertalen naar de wijze waarop jullie het initiatief gaan vormgeven. In de praktijk blijkt de afgelopen jaren de ene werkwijze prettiger dan de andere. Die ervaringen kunnen we delen. De workshop is daarmee geschikt als je overweegt om een transitiebeweging op te starten in jouw woonplaats, maar ook voor andere initiatieven, zoals energiecoöperaties, repaircafés of bijvoorbeeld een autodeelproject.

Houvast

We willen in deze workshop verschillende handige handvatten aanreiken die je kunnen helpen om de samenwerking in een kernteam leuk te houden. Bijvoorbeeld: uitgaan van de energie die er is, inclusief zijn, met de stroom mee bewegen, niet de perfectie nastreven, etc.

Samen gaan we in de workshop aan de hand van oefeningen nadenken over acties waar je plezier in hebt. Het is de bedoeling dat je jezelf niet uitput, maar dat je jezelf (en tegelijk de samenleving en de aarde) voedt. In de workshop gaan we stap voor stap een aantal principes en vaardigheden doornemen en oefenen, zodat je aan het eind van de workshop een concrete stap kunt formuleren die je gaat zetten.

Aanmelden

Meld je aan voor de workshop, dan sturen we je de link. Om de iedereen een kans te geven om mee te doen aan het opzetten van een transitie initiatief, hebben we ervoor gekozen om te werken op basis van een vrijwillige bijdrage aan de kosten van deze workshop. De richtprijs is 10 euro. De workshop start bij tenminste 4 deelnemers.

Aanmelden kan via deze link: aanmeldformulier

Voorbereiding

Het is handig als je een beetje weet wat een Transition Town is. Daarvoor kun je vooraf kijken wat de twaalf basis principes [link] zijn, of hier op de website wat rondsnuffelen (als je dat nog niet had gedaan) en de film InTransition 2.0 kijken.

 

De workshop op 21 januari

Workshop “veerkracht” – een transitie initiatief starten voor beginners en gevorderden

Op 21 januari 2021 is er een online workshop van 19.00 uur tot 21.00 via Zoom

Door :  Maarten Nijman en Marleen Heeman van Transitie Academie Castricum