Categorie:

Geslaagde filmavond over TT op de Hobbitstee (Wapserveen, Dr)

WAPSERVEEN – Zo’n veertig belangstellenden waren op zaterdagavond 6 maart aanwezig bij de vertoning van de film ‘In Transition’, bij leefgemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen. De avond leverde ook nog twee nieuwe TT contactpersonen op: in Meppel en Weststellingwerf.

Het was gezellig druk in de herberg van De Hobbitstee. De ontmoetingsruimte vulde zich rond 19:00 uur al voor de helft, met deelnemers aan de meewerkvierdaagse en bewoners van de Hobbitstee. Rond 20:00 kwamen daar nog zo’n twintig mensen bij, afkomstig uit dorpen in de omgeving. En er was zelfs een bezoeker uit Belgie. Ook aanwezig was King Thung, initiatiefnemer van het TT-initiatief in de gemeente Westerveld, waartoe ook Wapserveen behoort.

Na een welkomstwoord door ‘hobbit’ Theo Koster, leidde Marta Resink (Omslag, TT-NL) de film In Transition kort in. De meeste aanwezigen bleken al iets over Transition Towns te hebben gehoord of gelezen, vier aanwezigen zijn al betrokken bij een initiatief. De film werd goed ontvangen; vooral de positieve toonzetting van het TT-concept werd genoemd en ook het idee van tuinenruil sprak sommigen aan – ofschoon de meeste mensen op de Drentse platteland zelf over een flinke tuin beschikken; zo’n driekwart van de aanwezigen bleek zelf groenten te verbouwen.

Na een levendige pauze, waarin veel onderling werd uitgewisseld en (nader) kennisgemaakt, volgde een gefilmd interview met Sophy Banks (trainster binnen het TT netwerk) over de psychologie van verandering. Ook na deze film was er een kort nagesprek.

TT-initiatief Westerveld

Daarna was het woord aan King Thung van het nog prille TT-initiatief in Westerveld. Hij ging in op de drie peilers van Transition Towns: hoofd, hart en handen. Het Westerveldse initiatief ontstond na een drukbezocht Klimaatdiner in juni 2009. In februari 2010 was er een eerste filmavond in Diever, waar vier belangstellenden op af kwamen. Het plan is om de komende tijd ook in andere dorpen filmavonden te gaan organiseren. Daarnaast zijn er ideeen voor een buurtmoestuin op een stuk openbaar groen in Dwingeloo. Zeven aanwezigen meldden zich als belangstellenden voor TT -Westerveld. Een paar mensen wilden zich verder verdiepen in Transition Towns en schaften het Transitie Handboek of de basishandleiding voor TT-initiatieven aan.

Ook bleken er twee mensen aanwezig die onlangs in buurgemeente Weststellingwerf een TT-initiatief zijn gestart. Er is nu een groepje van vier personen. Ook zij hebben plannen voor het organiseren van filmbijeenkomsten. Daarnaast loopt er al een initiatief rond permacultuurtuinieren.
Jan de Groot uit Meppel meldde zich als contactpersoon voor die gemeente.

Klik hier voor contactgegevens van deze initiatieven >>>

Op zaterdag 24 april is er op De Hobbitstee een landelijke informatiedag over Transition Towns, georganiseerd door Transition Towns Nederland en Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Meer over deze dag >>>

Inspiratie voor de Hobbbitstee

Ook de bewoners en meewerkgasten van de Hobbitstee waren enthousiast over de filmavond – voor menigeen was het een eerste kennismaking met Transition Towns. Op zondag werd er onder het werk en tijdens de pauzes nog flink doorgepraat over Transition Towns. Verdere TT-initiatieven zijn nu voor de mensen van het TT-Westerveld initiatief.

Gezien de geanimeerde sfeer, het enthousiasme en de grote belangstelling, wil de Hobbitstee vaker filmavonden gaan organiseren rond thema’s die dicht tegen het gedachtengoed van de leefgemeenschap aan liggen. Het is een mooie gelegenheid voor mensen uit de regio om elkaar te ontmoeten rond onderwerpen van gezamenlijke interesse, en ook voor de hobbits en de deelnemers aan een meewerkweekend heeft zo’n filmavond een grote toegevoegde waarde. De volgende filmavond is op zaterdag 3 april, wederom als onderdeel van een meewerkweekend. Klik hier voor meer >>>