Op zaterdag 17 maart kwamen tweehonderd mensen tezamen in het prachtige Klassetheater in Tilburg, voor de 4e Landelijke Genoegdag. Georganiseerd door de Nachtburgemeester van Tilburg: Godelieve Engbersen. In samenwerking met Genoeg en Transition Town Tiburg trakteerden zij de bezoekers op een inspirerend en verrassend programma. Elke bijdrage liet iets zien van wat Herman Verhagen beschrijft als ‘de dageraad van de duurzaamheidsrevolutie’.
- Margot Dopheide en Adri Ros (Transition Town Deventer) zetten privé en met hun buurt allerlei duurzame projecten op
- Annemiek van Deursen (Consuminderhuis Landgraaf) helpt mensen met minimum inkomen zodat ze toch een zinvol en duurzaam leven kunnen leiden
- Jeroen van Agt (Olino) is een paar jaar terug spectaculair omgeschakeld van een energievreter naar een enthousiaste energiespaarder en -leverancier en laat zien hoe dat ging
- Herman Verhagen toont op filosofische én op praktische wijze aan dat de duurzaamheidsrevolutie begonnen is, zowel thuis als bij multinationals
- Sandra Coelers bezingt het mysterie van kunst en creatie, laat ons meezingen om zo de levenskracht in onszelf te voelen
Margot Dopheide en Adri Ros
Adri Ros en Margot Dopheide gaven hun persoonlijke presentatie over Transition Town Deventer. Het was nog spannend of het allemaal door zou gaan: Adri had een schouder blessure en moet geopereerd worden maar wist niet wanneer. Dus een week terug wisten wij nog niet of Adri de presentatie zou kunnen doen. Margot had de dagen ervoor geen stem. Op de dag zelf was die gelukkig net wat terug. Samen hebben ze een bevlogen en leerzame presentatie gegeven. En getoond dat jezelf laten zien, ook in kwetsbaarheid, de betrokkenheid vergroot.
Met hun wijk de Hoven, hebben zij begin 2009 een burgerinitiatief voor zonnepanelen opgezet. De provincie Overijssel werd enthousiast en paste, speciaal voor project Zonnehoven, een grootschalige subsidie regeling naar kleinschalig aan. Het resultaat was dermate goed dat er inmiddels al een derde subsidieronde is. Tientallen burgerinitiatieven en duizenden particulieren in de hele provincie doen er aan mee!
In hun presentatie wilden Margot en Adri echter vooral laten zien dat een ieder die graag wil, een TT-project kan doen. Dat transitie èn een persoonlijk èn een sociaal proces is. Het start met je eigen bewustwording en het zetten van de eerste stappen naar duurzaam leven met minder fossiele energie. Heel wat stappen gaan echter beter als mensen uit de buurt samen werken. Daar wordt het voor ieder een stuk makkelijker, goedkoper en leuker van!
Annemiek van Deursen
Zonder één cent investering bestiert Annemiek van Deursen het Consuminderhuis in Landgraaf (Li), waar ze mensen die financieel aan de grond zitten er bovenop helpt. Zodat zij met het (tijdelijke) weinige geld dat ze hebben toch een zinvol en duurzaam leven kunnen leiden. Vanuit de gedachte dat weinig inkomen zeker geen arm gevoel hoeft te geven. De mensen leren middels consuminderkringen: acht tot tien personen die in het begin om de twee weken bij elkaar komen.
Er wordt onder andere aandacht besteed aan administratie opschonen, budgetteren, waar heb je recht op (bijzondere bijstand), energiezuinig leven en kinderen bewust opvoeden. Naast de theoretische bijeenkomsten kan men deelnemen aan praktische kringen: Door hergebruik van materiaal leert men voor weinig geld van alles zelf te maken zoals decoraties voor in huis en tuin, cadeautjes en zelfvoorzienend leven leren, onder andere door zelf groenten te verbouwen. Elk kringlid kan deelnemen aan bak- en kookworkshops om te leren voor weinig geld een gezond menu op tafel te zetten.
Een adembenemende presentatie, met een flinke dosis gezonde humor en mede-menselijkheid. Een prachtig project wat een eerste vervolg krijgt , want in Brunssum wordt het tweede Consuminderhuis geopend!
Olino
Jeroen van Agt gaf een overzicht van acties die hij heeft uitgezet om zijn energieverbruik drastisch te verminderen. Hij legt helder uit hoe het zit met ‘piek-olie’, de wereld van macht, politiek en bedrog rondom olievoorraden. Hoe deze schokkende ontdekking zijn manier van leven veranderde: Van een grootafnemer van elektriciteit: 13.000 kwh per jaar, waarvoor hij meer dan €3. 000 neertelde, veranderde hij in een enthousiaste energieverminderaar.
Jeroen startte met bewust worden van zijn verbruik. Met een goede energiemeter waarmee je het verbruik van apparaten als je koelkast eindelijk eens echt kunt meten. Dan kun je plannen gaan uitvoeren: isoleren, isoleren en isoleren. Oude energie vreters vervangen door energiezuinige apparaten. Tenslotte plaatste Jeroen zonnepanelen, een zonneboiler, en als klap op de vuurpijl een compleet warmtepompsysteem in zijn kleine achtertuintje! Een gesloten leiding gaat tot 3 meter diep in de grond van zijn tuin waar het altijd 10 graden Celsius is. Deze zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. In plaats van duizenden euro’s op te stoken, verdient Jeroen nu jaarlijks duizenden euro’s per jaar…!
Een aantal jaren geleden heeft Jeroen de website Olino (‘Olie Nee’) opgericht. Inmiddels beroemd vanwege de degelijke testen van energiezuinige lampen en allerlei andere, onthullende testen en informatie over duurzame techniek.
Duurzaamheidsrevolutie
In de Tour de France zijn stimulerende middelen verboden, in het publieke debat gelukkig niet. Herman Verhagen’s boek De Duurzaamheidsrevolutie is doping voor de wereldverbeteraars, voor de snel groeiende groep cultural creatives die volgens de Amerikaanse socioloog Paul Ray van onderaf een stille revolutie vormgeven.
In sneltreinvaart raasde Herman Verhagen langs werkelijk alles wat met verduurzaming van onze economie te maken heeft, met steeds één centrale gedachte: er mogen dan wel grenzen aan de veerkracht van ecosystemen zijn, wat de menselijke spirit vermag is grenzeloos.
“Kwetsbaarheid zweeft boven de planeet”, maar er is hoop. Bedrijven zullen wereldwijd overstappen op duurzame productie. Niet uit idealisme maar omdat ze berekenen dat duurzaamheid nodig is om de komende decennia te overleven als bedrijf. Die dat niet doen, zullen uiteindelijk afvallen.
Sandra Coelers
Een verrassende en exotische afronding van deze boeiende dag kwam van stemkunstenaresse Sandra Coelers. Totaal anders als alles hiervoor, aangrijpend, krachtig, ontroerend en fascinerend zette zij haar stem, gitaar en lichaam vol van expressie in. Hoe improvisaties uit het niets kunnen groeien tot een nummer waarin het gaat over meer dan het kleine ‘ik’.
Meer lezen/kijken/horen
- Verslag op de GENOEG site: ‘Inspiratie voor achtertuin en wereldeconomie’
- Verslag en foto’s van de Genoegdag door Niels Thijssen op de website Renewable Energy: NOW!
- Interviews met sprekers en bezoekers vanaf 22 maart te beluisteren op Transition Town Radio
- Fotoverslag Genoegdag 2012
- Een verslag van Roerend Goed
http://ttradio.podomatic.com/entry/2012-03-20T12_18_37-07_00
Deze week staat de uitzending geheel in het teken van de Genoegdag die op zaterdag 17 maart gehouden werd in Tilburg.
Het eerste interview is met met Annemiek van Deursen, zij heeft een consuminderhuis in Landgraaf.
Met Gopdelieve Engbersen, de nachtburgemeester van Tilburg en organisator van deze dag, blikten we terug. Godelieve op haar beurt ging in gesprek met Gijs de Boer een van de bezoekers en u nog een gesprek tussen Godelieve en Paul Hendriksen, samen blikten zij terug op de presentatie van Annemiek van Deursen.
Playlist: Wouter Hamel – Demise, Afro Celt Sound System – Whirl-Y-Reel 2, Bots – Wat zullen we drinken, Melissa Etheridge Like the way I do & Amy Mac Donald – This Is The Life
Hierbij wil ik iedereen bedanken die deze dag mede tot een succes hebben gemaakt.
Natuurlijk alle sprekers! Alsook alle bezoekers, de mensen die de kraam bemenst hebben,
en personeel van het Klassetheater. De verslag geverd, vrijwilligers die de lunch mee verzorgd hebben. De samenwerking met uitgeverij Genoeg en Transition town voor Public relations en webshop.
Jullie verslagen, feedback ontvang ik graag.
Want we organiseren dit evenement volgend jaar weer. Op de dag dat we gratis kunnen reizen met boekenweek geschenk.
Of zullen we dan met NS boekenweekgeschenk naar alle consuminderhuizen afreizen?
Best practice op locatie?
Wij gaan verder nadenken. Jullie feedback is welkom
Mailen kan naar Nachtburgemeester/V Tilburg
De gegevens hiervoor staan op mijn website
Godelieve
http://youtu.be/Jn7sDZEaAo8
Leuk filmpje