Categorie: ,

Geen Spelletje

Op zondag 19 september werd een nieuwe nationale test gepresenteerd in Eindhoven: Geenspelletje.nl. Met deze test kunnen  bezoekers in 10 minuten zien hoe hun leefstijl en consumptie uitpakt voor kansarme mensen elders op aarde. De persoonlijke score, welke wordt uitgedrukt in mensenlevens, kan via hyves, facebook, etc. gedeeld worden.

Duurzame consumptie en de People-component

Duurzame consumptie zit in Nederland sterk in de lift. Ondanks de economische malaise gaat het goed met bedrijven die duurzame goederen en diensten leveren. In de praktijk gaat het daarbij vooral om lager energieverbruik en lagere CO2-uitstoot. Het begrip duurzaamheid gaat echter ook om het people aspect. En binnen People, Planet, Profit wordt dat vaak onderbelicht. People gaat niet alleen over lokale gemeenschappen zoals transitiontowns, maar over alle wereldbewoners. En je hebt als consument met je aankopen invloed op bijv. kinderarbeid, milieuvervuiling en eerlijke prijzen. Consumenten vragen daar steeds vaker naar. Daarom werd in Eindhoven tijdens de ETFAM Trade Fair in het beursgebouw deze site gelanceerd.

In 10 minuten inzicht over je consumptiepatroon

Geen spelletje.nl geeft bezoekers inzicht in wat de gevolgen zijn van hun consumptiepatroon voor burgers elders in de wereld en voor het behoud van de aarde. Kern van de site is de test die mensen in 10 minuten een persoonlijke score geeft, die ze vervolgens via social media met vrienden kunnen delen. Daarnaast geeft de site veel tips om de score op eenvoudige wijze te verbeteren. Met het initiatief hoopt COS Brabant (centrum voor internationale samenwerking) zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Transition towns voorop?

Hierbij de uitnodiging om als één van de eerste de test te doen. Al zullen betrokkenen bij Transition Towns misschien opmerken dat de test niet helemaal aansluit bij hun belevingswereld (omdat ze geen gebruik maken van een auto en/of hun eten uit de moestuin of bij de natuurvoedingswinkel halen). De bedoeling is om deze test – die een grote doelgroep moet gaan aanspreken – na de beginfase verder te verfijnen.  Transition Towns betekent dat je op weg bent, en dat we willen bijdragen aan de verandering met concrete activiteiten. En wel op zo’n manier dat de planeet ook in de toekomst bewoonbaar blijft. Gemeenten waar Transition Towns actief zijn, kunnen een bijdrage leveren aan de website geenspelletje.nl (en kunnen net als Eindhoven gespecificeerd worden opgenomen in de test).

Geenspelletje Creditcards voor scholen

Hieronder een voorbeeld van de gratis Mensenlevens Redden Creditcards, waarop mensen hun persoonlijke score(s) bij kunnen houden. Op de achterkant van de card staan 9 tips die de geïnteresseerde consument, die niet alles kan onthouden, in de winkel kan helpen bij het maken van zijn keuzes.