Categorie: ,

Docu Gasland nu ook te zien op TTNL

Schaliegas licensies Nederland

Op 14 september houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de risico’s van de winning van Schaliegas (‘fracking‘) uit diepe aardlagen in Nederland. De hr. Verhagen van het ministerie van EZ, Landbouw en Innovatie heeft eind 2010 toestemming gegeven aan het Britse bedrijf Cuadrilla voor speciale boringen naar schaliegas in Brabant (Boxtel, Haren, Helvoirt).

In april dit jaar publiceerde de Energy Information Administration van de VS een rapport over schaliegas wereldwijd. Het ontketende zeer enthousiaste reacties in verschillende landen en bij energiebedrijven. Schaliegas wordt in de markt gezet als de ideale oplossing om de schaarste te overbruggen nadat de aardolie is uitgeput en duurzame energie nog niet op gang is.

In de VS is de industrie sinds de jaren ’80 bezig met de ontwikkeling van fracking. In 2005 zijn zij vrijgesteld van de mogelijke verantwoordelijkheid voor de gevolgen van fracking op mens, dier en land: George Bush en Dick Cheney plaatsten met een energiewet de booractiviteiten buiten de normale milieu- en gezondheidsregels … Sindsdien is fracking ‘booming business’.

De Oscar-genomineerde documentaire Gasland toont de staat van leven in de Amerikaanse fracking-gebieden. Méér informatie over fracking onder andere op de site van Tegenlicht van de VPRO

Synopsis

Filmmaker Josh Fox, woonachtig in het waterwingebied van New York, kan zijn land leasen aan een bedrijf dat gaswinning op zijn terrein wil gaan doen. Voor 100.000 dollar. Zo’n aanbod kun je moeilijk afslaan. Maar Fox vertrouwt het niet. Het is het begin van een roadmovie langs de boorputten in de VS. Schaliegas wordt gezien als een ideale oplossing om de schaarste te overbruggen nadat de aardolie is uitgeput en duurzame energie op wereldschaal nog niet echt op gang is.

In de VS zijn al tienduizenden boorputten geslagen om het gas met behulp van veel chemicaliën aan de aardlagen te onttrekken. In Gasland reizen we door de VS met Fox, die door het leasecontract dat hij kreeg opgestuurd nieuwsgierig werd naar de ervaringen van mensen die al voor het geld zijn gezwicht. Het is geen reis door Amerika waar je vrolijk van kunt worden. Tal van mensen hebben op zijn minst drinkwatervervuiling en anders wel gezondheidsklachten of onverkoopbaar land. Onderweg blijkt de stoet van benadeelden die door de gascowboys wordt achtergelaten, alsmaar groter.

En als duidelijk wordt hoe de boorbedrijven het met de politiek geregeld hebben, dat alle booractiviteiten van de normale milieuregels zijn uitgezonderd, houdt Fox het voor gezien; er komt geen handtekening onder het contract.

Met dank aan de VPRO