Categorie:

Film ‘Permacultuur in Nederland’ gelanceerd!

EINDHOVEN, 4 april – Tijdens een drukbezochte Aanloopdag bij Omslag, op 4 april, ging de nieuwe film over Permacultuur in Nederland in première. En de dag bood nog een verrassing: de oprichting van de Coöperatie voor Permacultuur (‘CoPe’) werd voor het eerst wereldkundig gemaakt.

De eerste documentaire over Permacultuur in Nederland – ‘Introductie in een duurzaam ontwerpsysteem’, werd met groot enthousiasme en luid applaus ontvangen. De hele filmcrew was erbij aanwezig! De documentaire is het eindproduct van cursisten van de jaaropleiding permacultuur in 2008: Miquel Buckinx, Petra Biesta, Merlijn Janssen Steenberg en Jan Schenk. Bij de film is ook een zeer informatieve website gemaakt.
De film is op dvd te koop voor 7 euro, o.a. te bestellen bij Omslag

In 20 minuten geeft de film uitleg over theorie en praktijk van permacultuur in Nederland. Taco Blom en Ishi Crosby (oprichters en docenten van de Permacultuurschool Nederland) geven een toelichting op de ethische principes van permacultuur (zorg voor de aarde, zorg voor mensen en delen van de overvloed) en gaan in op het brede spectrum van de toepassing van permacultuur: het eetbare landschap, bouwen met natuurlijke materialen, waterzuivering, duurzame energie en de sociaal-economische aspecten.
De film werd helemaal in Nederland opgenomen, ondermeer op de Hof van Twello, centrum Wilgenhoeve in Exmorra, in zelfoogsttuin De Nieuwe Ronde in Wageningen en tijdens de bouw van het eerste Nederlandse ‘earthship’ in Zwolle. De film is uitstekend te gebruiken tijdens informatiebijeenkomsten over o.a. voedsel, permacultuur en Transition Towns.

Coöperatie voor Permacultuur
Bas den Boer, voorzitter van de recent opgerichte Coöperatie voor Permacultuur deelde mee dat 23 mei de opstartvergadering van deze nieuwe cooperatie zal plaatsvinden. De Cooperatie voor Permacultuur (CoPe) is een samenwerkingsverband van personen, bedrijven en organisaties die professioneel met permacultuur werken. CoPe zal zich binnenkort via een eigen website presenteren. Ook in het mei-juninummer van ZOZ komt een introductieverhaal. (proefnummer aanvragen >)

Voorafgaand aan de filmpremière hield Ishi Crosby een korte inleiding over de achtergronden en ethische principes van permacultuur. Na de film presenteerde Irma Abelskamp har plannen voor de Leerschool Permacultuur in Friesland; Menno Swaak van Gezonde Gezonde in Den Haag vertelde over de opmars van permacultuur in de residentie (waarbij nu ook kunstenaars een rol vervullen). Selma Franssen praatte de aanwezigen bij over het concept ‘Transition Towns’, waarbinnen permacultuur ook een belangrijke rol speelt.

Een van de deelnemers schonk Omslag tien nieuwe permacultuur (gerelateerde) films – voor de bibliotheek! Deze films komen binnenkort ook voor uitleen beschikbaar!

Bekijk verslag, foto’s en web-tips van deze superinspirerende dag op www.omslag.nl