In heldere bewoordingen leggen Sander en Hendrik de pijnpunten van onze economie uit. We groeien, maar het profijt komt eenzijdig bij een kleine groep terecht. Niet degenen die de waarde creëren met noeste arbeid, maar degenen met geld en bezit profiteren het meest. Vooral hoog opgeleiden in veelgevraagde beroepen en aandeelhouders hebben er baat bij. In de jaren 80 hebben we een aantal belangrijke spelregels veranderd, waarvan we nu de keerzijde zien. Als bedrijven weinig belasting betalen, maar wel volop profiteren van wat de burgers opbrengen, zit er ergens iets niet goed. Willen we echt leven in een land waar het recht van de sterkste, het recht van de rijkste geldt of kunnen we de spelregels opnieuw veranderen?
Lees meer in onderstaande recensie in Vrij Nederland of in Intermediair via onderstaande link. Of lees dit interessante, inspirerende boek. Bestel het via de plaatselijke boekhandel.
https://www.vn.nl/nederlandse-economie-samenleving/
Sander Heijne en Hendrik Noten laten in ‘Fantoomgroei’ zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee. Vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat?
Deze vragen brachten de auteurs van premier Rutte via de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rollen ze van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven.
‘Dit boek is een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, willen we deze ook realiseren, dat en niets minder is de ambitie van deze vertelling.’ – Sander Heijne en Hendrik