Evenementen

14 december 2021 - 20:00

TT Treffen online: een Transitie Academie

Welke kennis heb je nodig als je met een Transitie Initiatief gaat starten? In de begintijd van Transitie Nederland was Het Transitie Handboek van Rob Hopkins net uit en dat gaf houvast aan startende initiatieven. Inmiddels is het boek in een aantal opzichten wat verouderd (en in andere opzichten nog helemaal niet). De noodzaak om het boek te bestuderen ging wat naar de achtergrond. De lokale initiatieven ontwikkelden zich met buurtmoestuinen en Repair Cafées. Vrijwilligers sloten zich aan en anderen gingen weer hun eigen weg.

Langzaam maar zeker zie je dat het beeld en de ideeën van de originele Transition Towns wat vaag worden. Misschien herken je het beeld dat er opeens een vrijwilliger rondloopt ergens die niet precies weet waarom we bepaalde dingen doen, of wat de Transitiebeweging precies inhoud?

Op dit thema hebben we deze avond twee sprekers:

Marleen Heeman, bestuurslid van Transitie Nederland,  is initiatiefneemster voor de Transitie Academie. Voor het ontwerpen van een duurzamer wereld hebben we een ander verhaal nodig, andere taal en ook andere vormen van ons organiseren en leren. Zij nodigt je uit mee te innoveren, onszelf opnieuw uit de vinden en een beweeglijk plan te bouwen.

Jurgen van der Heijden, hij is coördinator van de Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht.

De Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten die samen leren over de kracht van gemeenschappen. Lokale gemeenschappen werken aan vitale wijken, dorpen en gebieden. Zij vormen daarmee een groeiend werkveld en een fundament onder een vitale en evenwichtige samenleving in wording.

De Ella Vogelaar Academie is er voor alle mensen die iets willen betekenen voor hun eigen omgeving en/of willen bijdragen aan nieuwe samenlevingsprincipes: bewoners, bewonersinitiatieven, coaches, bestuurders, politici, ambtenaren, docenten, wetenschappers en andere geïnteresseerden.

Deze avond kijken we dus hoe we meer mensen kunnen meenemen in het verhaal. We vertellen je ook over het initiatief dat vanuit de Transitie beweging wordt gestart: de Transitie Academie. Een academie met leuke, toegankelijke onderwerpen. In deze bijeenkomst bespreken we de plannen en kun je meedenken wat jij zou kunnen bijdragen of juist verwacht van zo’n academie.

We hebben inmiddels 25 aanmeldingen, maar er zijn voldoende plaatsen beschikbaar online, dus voor de last-minute deelnemers – kom er vanavond bij.

Dit is de zoomlink (om 20.00 start het programma tot uiterlijk 21:30).


Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.