Evenementen

Transitie Treffen (online) (4)

Datum: maandag 05 juli 2021: 20:00 - 21:30

Van Mondiaal naar Lokaal

Footprint Justice, Sustainable Development Goals, … pfff.  Dat klinkt allemaal ‘ver weg’ en ‘ingewikkeld’. Toch is het dichterbij dan je denkt en kunnen we er – ook lokaal – mee aan de slag. Dat het nodig is, blijkt maar weer uit het nieuws van deze week.

Een moment van urgentie

Op 24 juni publiceerde duurzaamnieuws.nl dat het 6e IPCC Klimaatrapport, dat officieel pas in 2022 naar buiten zou komen, is uitgelekt. De IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is een organisatie van de Verenigde Naties. Het doel van het IPCC is de beschikbare kennis op het gebied van klimaat, klimaatverandering en de gevolgen daarvan in kaart te brengen. Elke 5 a 6 jaar brengen ze een klimaatrapport (Assessment) uit met daarin de laatste stand van zaken volgend de wetenschap. In dit rapport wordt geconcludeerd dat de verwoestende gevolgen van de opwarming van de Aarde al ruim vóór 2050 pijnlijk voelbaar zullen worden overal op de Aarde. In Canada weten ze daar op dit moment alles van met temperaturen tegen de 50 graden Celsius, maar ook in Nederland hebben we de laatste weken veel ongewone weersomstandigheden gehad.

Een radicale transformatie van processen en gedragingen op alle niveaus: individuen, gemeenschappen, bedrijven, instellingen en regeringen is noodzakelijk. In Nederland lijkt de urgentie voor deze radicale transformatie slechts tot een beperkte groep mensen doorgedrongen. Zou zichtbaarheid van ons aandeel tot klimaatverandering kunnen leiden tot actie?

Meten in Voetafdruk

De Mondiale Voetafdruk is een meetindicator die laat zien hoeveel ruimte wij als mensheid innemen en dat we daarmee de planetaire grenzen overschrijden. Jan Juffermans zal ons een korte presentatie geven over Footprint Justice. Jan werkte van 1978 tot 2010 voor Eco-centrum De Kleine Aarde en is nu actief in het Platform Duurzame en Solidaire Economie (www.platformdse.org)  en de Werkgroep Voetafdruk Nederland (www.voetafdruk.eu).

De SDG’s als doelen voor iedereen

De voetafdruk is een helder doel. Maar ook de Verenigde Naties heeft een set doelen gesteld in de SDG’s (Sustainable Development Goals). 17 hoofddoelen met elk weer subdoelen. Dit biedt veel houvast voor overheden.

Maar kun je daar ook iets mee als betrokken, duurzame burger? Bij SDG Nederland vinden ze van wel en daarom organiseren ze in september een event. Als onderdeel van de SDG Action Days is er op 25 september een lokaal programma. Mela Leila Kilani werkt bij SDG Nederland en is ook op deze avond aanwezig om ons hier meer over te vertellen.

Met elkaar in gesprek

Na de presentaties zullen we met elkaar in gesprek gaan over hoe gebruik van Footprint Justice en SDG’s verschil kan maken en hoe dit lokaal kan worden ingezet.

NB: Dit is deel 4 van de online serie, de laatste voor de zomer.

Geef je vast op, dan ontvang je een link waarmee je op 5 juli om 20.00 kan inloggen (en zet de zoomlink gelijk in je digitale agenda)

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.