Categorie: , , ,

Evelien denkt globaal en koopt lokaal

Green Evelien woont samen met haar vriend en twee kindjes in de Ardennen. Haar huishouden en leven is een permanent experiment om zo duurzaam en zuinig mogelijk te leven en de sociale cohesie met haar woonomgeving te versterken. Deze ‘eco-lifestyle’ ervaart zij en haar gezin als zeer verrijkend: Haar vriend en zij hoeven allebei nog slechts twee dagen per week te werken en zijn vijf dagen thuis. Oftewel het omgekeerde van een doorsnee werkweek…

Op haar blog verteld zij op geheel eigen en inspirerende wijze over haar leven. Onlangs publiceerden wij voor het eerst een blog van Evelien: ‘Hoe zelfvoorzienend kun je leven?’ en vandaag een tweede bijdrage: Waarom en hoe zij lokaal boodschappen doet, met een leuk interview op de Belgische radio met de lokale winkelier van Green Evelien aan het eind:

Meest toffe van een lokale winkel is wel het persoonlijke contact

Onze boodschappen doen we altijd in een lokale bio-winkel en dit heeft vele voordelen: Groenten en fruit zijn er niet voorverpakt in plastic en we kunnen het dus in papieren zakjes doen die we hergebruiken tot ze letterlijk uit elkaar vallen, zo hebben we veel minder plastic afval. Ook ondersteunen we hiermee de lokale economie en niet een anonieme supermarkt. De voedselkilometers worden beperkt omdat de meeste producten rechtstreeks bij de lokale boeren worden gehaald. We eten seizoensgebonden groenten en fruit, je vindt er bijvoorbeeld geen sperzieboontjes en aardbeien met kerstmis.

Maar het meest toffe van een lokale winkel is wel het persoonlijke contact. Je wordt er altijd vriendelijk begroet en een praatje met je gemaakt, je ontmoet er gelijkgezinde mensen uit de regio, de mensen van de winkel weten precies wat je wel en niet lekker vindt en kunnen je daardoor dingen aanbevelen en voedingswaren die ze nog niet in hun assortiment hebben, kunnen we er bestellen.
Ze weten inmiddels ook dat wij het zonde vinden om voedsel dat over de datum is weg te gooien, dus krijgen we die producten altijd mee die ze niet meer mogen verkopen, gratis!

De winkel met de lieve mensen of de winkel met de karretjes?

Voeding uit een lokale biowinkel is wel duurder dan bio-voeding uit de supermarkt, maar die paar euro’s extra zijn mij die dienstverlening wel waard. Als ik naar een supermarkt ga, kom ik altijd chagerijnig buiten, veel te harde muziek, mensen die onpersoonlijk met hun karretjes langs elkaar heen lopen, enkel “standaard” producten die goed verkopen in het assortiment  en alles is verpakt in plastic.

Terwijl als ik bij onze lokale biowinkel ben geweest, kom ik altijd zeer positief naar buiten. Blij om het persoonlijke en warme contact, fijn om te voelen dat je niet alleen bent in je interesse in gezonde voeding, mensen die respecteren dat wij zo min mogelijk afval willen kopen, die als we vaak dezelfde producten kopen zelf aanbieden om een grootverpakking voor ons te bestellen. Die aan onze kindjes zelf vragen hoe het met ze gaat en dan graag aan hen enkele Franse woordjes leren. Hier in huis wordt de lokale biowinkel door de kindjes dan ook “de winkel met de lieve mensen genoemd” en de supermarkt noemen ze “de winkel met de karretjes”.

Radio-reportage en krantenartikel

Afgelopen week werd er een radio-reportage gemaakt en een krantenartikel geschreven over “onze” bio-winkel door een Vlaamse journalist. Hij wilde weten hoe een dergelijke lokale winkel die twee jaar geleden in de crisis-tijd is opgericht het zo goed doet? En dat terwijl een paar kilometer verderop, net over de grens in Luxemburg, ook nog eens een groot winkelcentrum met mega-supermarkt ligt waar de prijzen veel lager zijn.

De eigenaresse van de winkel had mij gevraagd om ook naar het interview te komen als Nederlands sprekende vaste klant. Je kan de radio-reportage hier beluisteren en op het einde vanaf minuut 2:35 kun je Evelien horen:

En het krantenartikel is hier te lezen. Klik op de foto voor een leesbare versie

Ik vond het heel fijn te mogen bijdragen aan de promotie van onze lokale winkel!
Doe jij je boodschappen ook lokaal?

Met grote dank aan Green Evelien!

Meer Green Evelien