Categorie: ,

Er liggen mensen op de grond bij Schiphol

Daar lag ik, met 50 anderen, op de grond, op Schiphol, tussen de borden en leuzen, luisterend naar indrukwekkende speeches van mede rebellen. Wat een verbinding, wat een fijne sfeer. Nooit geweten dat voor dood liggen, zo mooi kon zijn! Een half uur later staan we op en zingen we samen:”People gonna rise like the water, etc…’. We voelen samen de urgentie en onze kracht, we kunnen wat doen, samen! Dit was mijn eerste actie voor Extinction Rebellion (XR), een Die-in genoemd. Dit smaakt naar meer…

Een aantal maanden geleden is Paul Hendriksen bij ons Transitie Cafe in Castricum geweest om te vertellen over Extinction Rebellion. Misschien kun je je nog herinneren dat de mensen van Extinction Rebellion – in het kort XR – zich hebben vastgelijmd aan het gebouw van het Internationaal Strafhof? Of dat ze op Koningsdag in het kanaal sprongen in ‘Amersfoort aan zee’. XR groeit snel en vele acties worden overal uitgevoerd. Ook op de site van Transitie Nederland stonden al berichten over Extinction Rebellion.

Doelstelling is de grootste beweging ooit te worden voor het klimaat en massale opstand te creëren voor systeemverandering! Alle bewegingen bij elkaar! Wereldwijd en nu al XR-groepen actief in 35 landen. Diep van binnen geloof ik als we massaal gaan protesteren, geweldloos en vanuit liefde voor de planeet, we wat kunnen bereiken. Bekijk eventueel een kort filmpje hierover vanuit XR UK.

Doe mee!

Kom ook 7 oktober naar de “Opstand voor het leven” / “Rebel for life”. We gaan een kruispunt bezetten in Amsterdam, zoveel dagen als mogelijk. Voordat je meedoet aan deze actie is het fijn om een Non Violent Direct Action Training te volgen. Hierin leer je geweldloos protesteren, de-escaleren van geweld van een ander, wat je moet doen als je gearresteerd wordt, etc.

Tijdens de actie zijn er genoeg plaatsen en rollen voor mensen die niet gearresteerd willen worden.

Promo film opstand 7 oktober, proef alvast de sfeer: https://www.facebook.com/watch/?v=377937713096538

Website: https://extinctionrebellion.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionNL

 

Lisette Meijne is actief bij XR en Transitie Castricum