Categorie:

Émile van Dantzig – In Memoriam

Op 30 april bereikte ons het nieuws dat Émile van Dantzig is overleden als gevolg van een hartstilstand. Wij zijn sprakeloos van dit bericht en wensen zijn dierbaren heel veel sterkte bij het afscheid.

Wij hebben Émile gekend als een warme persoonlijkheid die velen enthousiast wist te maken voor de sociocratische besluitvorming en veel mensen via cursussen en trainingen heeft bereikt. Nadat hij de afgelopen jaren een aantal langere perioden in Griekenland verbleef, liet hij ons onlangs nog weten dat hij de Transitiebeweging in Nederland verder wilde helpen. En daar heeft hij zeker aan bijgedragen als trouw lid van de landelijke Kerngroep. Maar ook aan groei en bloei van TT Heuvelrug en TT De Bilt heeft hij volop bijgedragen.

In een bijzonder interview over zijn drijfveren om zich in te zetten voor verbindende communicatie zei hij: “Het is mijn innige wens om tot een samenleving te komen waarin de verschillen tussen ons mensen worden geaccepteerd. Waarin we elkaars standpunten leren waarderen. Dan kunnen we samen werken aan het leefbaar houden van onze aarde”. Een missie die wij vanuit TT Nederland — ook met het verlies van Émile’s drijvende kracht — graag willen helpen realiseren.

Wij zullen hem missen.

Kerngroep Transition Towns Nederland

3 gedachten over “Émile van Dantzig – In Memoriam”

  1. Wat zal ik Emile missen! Ook in onze kerngroepoverleggen was hij voor mij persoonlijk een stabiele kracht en gaf me steun met zijn heldere kijk. Samen met hem wilde ik nog kijken naar de vertaling die Emile had gemaakt van het laatste artikel van Rob Hopkins. Rob had het over een ‘donut-effect’ en ik had wat geschreven over een organisatievorm rondom het lege midden. Dat wilden we nog samenvoegen en aanpassen naar de Nederlandse situatie. Zo zouden we een mooie boost geven aan de transitiebeweging in Nederland. Het mocht er niet van komen. Veel sterkte met het verlies voor iedereen die Emile heeft gekend.

  2. Ik heb Emile gekend als een warme man, inlevend en steeds meer bezig zich te richten op het essentiële van het bestaan. Het contact met – en de band tussen mensen in binnen – en buitenland. Emile – met hem is een fijn mens heengegaan !

  3. Een ware krijger. Een oude, veerkrachtige ziel. Emile van Dantzig is overleden. Emile, je symboliseerde de wijsheid en de vasthoudendheid in de transitie beweging. Je gaf altijd jouw diepe vertrouwen in de mensheid en in onze onlosmakelijke band met moeder aarde. Overal was jij en gaf jij jezelf, in sociocratie, geweldloze communicatie, restorative circles en transition towns. Toch bleef je een mysterie.

    ‘Lieve Emile, met je spirit heb je ons allang aangestoken. Maar wil je ons wel wat moed sturen van daarboven? We zullen het nodig hebben hier op aarde. Dank dat je je ziel en zaligheid wilde geven voor een harmonieuze mensgemeenschap verbonden met de natuur. Zachtaardige held. Geef je nu maar over aan de rust en de vrede. We’ll take it from here.

    Namens de Transitie beweging

Reacties zijn gesloten.