Categorie: ,

Eetbare Steden gaan de straat op

Nu de moestuin zelfs in de tuincentra en de TV-tuinprogramma’s doordring is de tijd meer dan rijp om Nederland kennis te laten maken met de volgende stap in de transitie: Eetbare Steden! Transition Towns sluiten daarom graag aan op deze oproep van de ‘Goede Voedsel Beweging’.

De Eetbare Steden van Transition Towns hebben in de krap vier jaren van hun bestaan, al verrassend veel tot stand gebracht op het gebied van lokaal voedsel en stadslandbouw. Wat hun vooral uniek maakt, is dat zij met relatief weinig geld toch veel voedsel en veel tevredenheid realiseren. Eetbare Steden zijn een echte buurt beweging van onderop: voor jong en oud, arm en rijk, autochtoon en allochtoon. En met een aanpak die ook werkt in tijden van crisis, minder subsidie en meer mensen zonder betaald werk. Hoog tijd dus dat we dit breder bekend gaan maken.

TT Nijmegen, met hun Moestuin Manifestatie van 27 april (zie elders op deze site) is een inspirerend voorbeeld van hoe een TT-groep zoiets kan aanpakken. En ook Eetbaar Groningen doet graag mee als een van de voorlopers in Nederland. Eetbare Stad initiatieven stellen op 25 april tussen 14 en 17 uur hun tuinen en boomgaarden open voor het publiek. TT-tuinders vertellen dan hun persoonlijke variant op het grote verhaal:

Eigen voedsel telen, is veerkracht kweken


In de kern van de TT-aanpak staat het besef dat het noodzakelijk is dat burgers een stuk zeggenschap terugkrijgen over hun levensbronnen. Voedsel is daar één van de belangrijkste van en zeggenschap krijgt pas betekenis wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de uitvoering. Bij voedsel is dit gelukkig relatief makkelijk: ga groente kweken in je tuin, je balkon, de buurtmoestuin of op een buurtgesteunde boerderij.

Vanuit dat werk zal dan vaak de zin ontstaan om met andere tuinders tips en zaden te delen, elkaar te helpen, om met de buren voedsel te delen, of om samen met buren voedsel in te kopen van de lokale boerderij en hun op die manier te steunen. Tuinieren geeft mensen een gevoel van verbondenheid, dankbaarheid en zinvolheid, merken vele tuinders tot hun vreugde. Men ontkomt er niet aan om dank en respect te gaan voelen voor de aarde, de zon, de wind, de regen en de natuur die zo wonderbaarlijk voor ons groeit en bloeit.

Al deze aspecten samen zorgen voor wat Transition Towns ‘veerkracht‘ noemen: Het (zelf)herstellend vermogen van een organisme, systeem of gemeenschap. Daardoor worden we stap voor stap ietsje minder kwetsbaar voor zaken als stijgende voedsel- en olieprijzen, ongezond bewerkt en gemanipuleerd voedsel. En leren we hoe we (weer) voor onszelf, voor elkaar en voor de natuur kunnen zorgen.

Goed Voedsel beweging uit eigen Regio

Je kunt bijvoorbeeld een kraam op de markt, een lezing, open dag of proeverij organiseren, een gezamenlijke maaltijd of zelfs een voedselfestival met o.a. films en presentaties. Betrek evt. ook de gemeente erbij, want goed voedsel hoort nu ook op de politieke agenda thuis. In een aantal gemeenten is voedselbeleid al van de grond gekomen, bijv. gerelateerd aan gezondheidszorg en/of het klimaatbeleid. Voedsel is topprioriteit voor de reductie van het bijna 70% indirecte energiegebruik (via de producten die we kopen)! Kies je eigen ideale dag(en) uit.

Er zijn dit jaar diverse mogelijkheden om aan te sluiten op landelijke manifestaties. Bijvoorbeeld:

  • de Dag van de Stadslandbouw op 25 en/of 27 april (zie www.dagvandestadslandbouw.nl);
  • de Open dagen Biologische landbouw ‘Lekker naar de boer’ op 22 en 23 juni (zie www.bionext.nl);
  • de Week van de Smaak van 28 september tot 6 oktober (zie www.weekvandesmaak.nl);
  • de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober (zie www.urgenda.nl).

    (bron: vitaalcentraalgroningen tekenaar: Marcel Leuning.)

2 gedachten over “Eetbare Steden gaan de straat op”

  1. Goed bezig! Ik ben zelf ook benaderd om mijn tuin open te stellen voor Dag van de Stadslandbouw in Den Haag. Helaas kan ik zelf niet die dan maar ik weet dat er in Den Haag veel leuke initiatieven zijn.

  2. Wij wisten niet dat er een tijd aan gekoppeld was, en stellen de TransitionTuin in het Zuiderpark in Apeldoorn ook open. We houden bovendien een stekjes-ruilmarkt bij de tuin. Iedereen die meer wil weten van de TransitionTuin is welkom!

Reacties zijn gesloten.