Categorie: , , ,

Eerste eetbare daktuinen in Nederland gespot

Dakboerderij ‘ZuidPark’ op ex-V&D kantoor

Groenten en fruit telen in de stad, bekend onder namen als Eetbare Stad, ‘Urban Farming‘ of stadslandbouw. De beweging neemt een grote vlucht in Nederland, van buurtmoestuinen tot professionele stadsboerderijen en nu zelfs daktuinen. Onder invloed van de economische crisis, de vraag naar verse en gezonde groenten en een toenemend bewustzijn over de voordelen van lokale voedselproductie, zoals de radicale beperking van transport en CO2-uitstoot.

In de stad, waar grond schaars en duur is, komen nu platte daken van winkels, scholen en kantoorpanden in beeld als ideale plekken voor moestuincomplexen. Om dit haalbaar te maken en in het bestaande stadsbeeld te integreren, komen als vanzelf creatieve combinaties met andere functies omhoog. Waardoor de win-win situaties ontstaan die zo kenmerkend zijn voor kleinschalige, lokale oplossingen. Kijk eens naar deze twee sprekende voorbeelden:

Op duurzame bedrijvencomplex Zuidpark Amsterdam


Op het dak van Zuidpark (het ex V&D-kantoor langs de A10)  is dit voorjaar 3.000 vierkante meter daktuin aangelegd. Zo’n 200.000 liter teeltgrond werd er in tuinbakken gestopt, waarvoor zo’n 4 kilometer verduurzaamd Europees hout is gebruikt. Men kweekt er meer dan vijftig soorten groenten, kruiden en kleinfruit, op een hoogte van tien meter, met uitzicht op Amsterdam, Ouder-Amstel en de ringweg A10.

Het onderhoud van het dak wordt uitbesteed aan de meer dan 1.000 gebruikers van het pand. Zij kunnen hun eigen moestuintje krijgen en gezamenlijk met collega’s bijhouden. En met andere daktuinders in contact komen. De beheerder onderstreept de sociale en duurzame effecten: ‘…het Urban Farming dak produceert dus supervers 100% biologisch voedsel en is ook letterlijk de perfecte metafoor voor het idee dat samen zaaien, schoffelen en oogsten aan de basis ligt van

duurzame samenwerking’.

Op de C1000 in Alphen aan de Rijn


Alphen aan den Rijn wil met stadslandbouw tot een zelfredzame en duurzame voedselvoorziening komen. Supermarkt C1000-ondernemer Edwin ten Brink wil wel 1.000 m2 dak inzetten voor de teelt van groenten en fruit: ‘Het idee is om zowel kassen als kweekgrond te plaatsen. In de kassen kan worden gezaaid. De plantjes die daar opkomen worden vervolgens gepoot in de kweekgrond.’ Verwerking en verkoop vinden eronder in de supermarkt plaats.

Ten Brink denkt met de groente die verbouwd wordt op zijn supermarktdak, 2 tot 3 procent van de lokale bevolking te kunnen voorzien van verse groenten. Voor de uitvoering van de daadwerkelijke landbouw, denkt hij aan zzp-ers uit Alphen aan de Rijn en omgeving. Het verdienmodel is nog in ontwikkeling en het idee is geïnspireerd door de Amerikaanse organisatie BrightFarms.

Bright Farms

BrightFarms is een bedrijf uit New York dat zich al meer dan zes jaar bezig houdt met ontwerp, bouw en beheer van daktuinkassen op supermarkten. Men gebruikt hydroponie, een teelttechniek op basis van water in een kringloop van voedingsstoffen en zonlicht. Deze techniek heeft het minste oppervlakte nodig voor de hoogste opbrengst en lijkt de ideale keuze in dicht bevolkte gebieden. BrightFarms heeft reeds een aantal werkende projecten gerealiseerd:

Adri Ros – 27.7.2012
Bronnen:
Foodlog.nl
Biet en Boon
Zuidpark
Dakboerin
Bright Farms
Rooftopfarms

zp8497586rq