Verhalen spelen een belangrijke rol in ons leven. Verhalen duiden, ze helpen soms de complexiteit van de wereld te reduceren en verhalen inspireren ons, ze kunnen ons in beweging brengen. Een goed verhaal is een prachtig instrument in de transitie die we voor ogen hebben. We weten dit binnen de transitiebeweging natuurlijk al langer. Als in 2011 hield Rob Hopkins tijdens zijn presentatie in Deventer een warm pleidooi voor het vertellen van verhalen. Op het moment dat je ermee aan de slag wil gaan, ontstaan er wellicht vragen; hoe maken we een nieuw verhaal? En niet zomaar een verhaal, de lat ligt voor je gevoel meteen hoog. Het moet inspirerend, duurzaam, overtuigend, kort, … noem maar op. Een goed moment om eerst maar eens te experimenteren. Dat deden we met een groep van ca 10 TT-ers in Castricum.
Een verhaal laten ontstaan in de boekwinkel
Allereerst heb je natuurlijk een fijne plek nodig voor het ontstaan van verhalen. Er waren gelijk twee mogelijkheden die we konden bedenken: de bibliotheek of de lokale boekhandel. Op basis van een paar praktische overwegingen kwamen wij dit keer uit in de boekhandel. En hoe laten we dan verhalen ontstaan? Het leek ons een goed idee om hierbij te kijken naar oefeningen van Niki Harré. Zij is als als docent verbonden aan de Universiteit van Auckland (NZ) en daarnaast enthousiast TT-er. Zij legt de link tussen sociale psychologie en de transitie, bijvoorbeeld in deze video.
Op dit moment is haar nieuwe boek uit (The Infinite Game) en daarbij was ze bezig om nieuwe workshopmaterialen te ontwikkelen. Deze konden we dus mooi uitproberen in Castricum. Deze workshopopdrachten hebben we gecombineerd met de film Demain (Tomorrow). Deze film is al eerder besproken op deze site.
Morgen…
We hebben de workshop opgeknipt in twee delen. In de eerste bijeenkomst hebben we gezamenlijk de film Demain gekeken. Vooraf vroegen we de deelnemers op te schrijven: wat is volgens jou een betere wereld in een paar korte zinnen? Op basis daarvan is iedereen gaan onderzoeken wat belangrijke waarden zijn voor zichzelf. Mocht je deze film niet kennen, ik verzeker je dat je hier zeer geïnspireerd van raakt! De film bestrijkt 5 onderwerpen voor de transitie en we hebben de film 5 keer stilgezet om de deelnemers wat aantekeningen te laten maken aan de hand van de vraag: Wat is jouw visie – hoe zou jij beter kunnen leven volgens die waarden?
Aan het einde van de eerste workshop vroegen we alle deelnemers een kort verhaal te schrijven. Om een beetje houvast te hebben, vroegen we iedereen om in dat verhaal te beschrijven wat men al doet in het uitdragen van de eigen duurzame visie (en wat werkt daarbij wél en wat niet). Daarnaast vroegen we hen op te schrijven wat hun verlangen was. En dat alles in een half à heel A4.
Deel twee
In de tweede bijeenkomst hoefden we eigenlijk maar weinig te doen. Alle deelnemers kwamen met hun eigen verhaal. We hebben iedereen de ruimte gegeven om het verhaal voor te dragen en anderen konden daar ook nog op reageren. Het was een wonderlijke middag. Vanwege het sterk persoonlijke karakter van de verhalen, kunnen we daarover weinig publiceren. We zien wel dat een paar mensen weer enorm geïnspireerd raakten na het delen van verhalen met elkaar.
Mocht je de workshop ook willen organiseren en op zoek zijn naar materialen, neem dan contact op met Maarten via de mail van ttcastricum.nl.