Categorie:

Een Transitie Café online

Op 3 april stond het Transitie Café in Castricum gepland. Juist in dit jaar hadden we het heel voortvarend aangepakt: het hele jaar al netjes in een kalendertje op de site. Alles stond al in de steigers, van Transitie Café, Soep Café, Repair Café en zelfs al verschillende trainingen en bijeenkomsten. Opeens staat alles stil door alle maatregelen rondom Corona. Alles? Waarom eigenlijk?

Als het ook mogelijk is om de kantoorwerkzaamheden door te laten gaan via een video vergadering, dan moet dat met een Transitie Café toch ook kunnen? De grap “dan is de koffie zelfs lekkerder!” was snel gemaakt. En we gingen de uitdaging aan. Bovendien hadden we nog een externe spreker. Manon Danker zou een presentatie komen geven over “het werk dat weer verbindt” op basis van het werk van Joanna Macy.

De bijeenkomst

Voor de bijeenkomst hebben we gebruik gemaakt van (een betaalde versie van) Zoom. Om half acht zat iedereen er klaar voor en konden we met zo’n 20 geïnteresseerden luisteren – en kijken – naar de presentatie van Manon. Het was inhoudelijk zeer boeiend en door gebruik te maken van de technische mogelijkheid om de groep af en toe even op te splitsen, werd interactie ook goed mogelijk. Na een ruim uur nam Manon afscheid en hebben we met een klein gezelschap het traditionele na-borrelen kunnen doen. Het is via zo’n scherm net een beetje anders, maar iedereen was het er over eens: dit is voor herhaling vatbaar!

Lessons learned

Mocht je overwegen om met jouw transitie-initiatief ook een online bijeenkomst te organiseren, dan hebben we nog een paar tips:

  • Zorg dat je vooraf weet hoe de techniek werkt: als host moet je bezoekers soms even ‘op stil’ zetten (ze vergeten dat de microfoon nog aanstaat) en bedenk goed hoe iedereen op de hoogte wordt gebracht van de link. Wij hebben gekozen om deze niet op de website te plaatsen, maar uitsluitend voor de nieuwsbrief abonnees.
  • Het is met verschillende video-tools zoals Zoom mogelijk om presentaties te laten zien. Dit maakt de bijeenkomst leuker en afwisselend.
  • Een lange presentatie voelt op gegeven moment een beetje alsof je naar een video zit te kijken. Organiseer dus voldoende ruimte voor interactie. Dit kan natuurlijk ook via de Chat. Als één aanwezige dit bewaakt en laat weten als er interessante vragen langskomen, hou je een beetje regie over de presentatie.
  • Als er meer dan zo’n 10 mensen zijn ingelogd, wordt het onhandig om een centraal gesprek te voeren. Er blijkt dan iets meer voor nodig te zijn om een gesprek op gang te krijgen. Dit kun je ondersteunen door de groep te verdelen in subgroepen. Tools als Teams of Zoom ondersteunen die mogelijkheid. Eventueel kun je daarna uit de subgroepen weer wat laten terugkoppelen als iedereen weer bij elkaar is.

En verder is het natuurlijk ook niet erg als er iets misgaat. Liever een paar fouten dan helemaal geen bijeenkomsten! Juist nu is het fijn om af en toe elkaar weer te ontmoeten en vooruit te blijven kijken.

Veel succes met jullie eigen online bijeenkomsten!