Categorie:

Een LETS-markt organiseren

LETS biedt de mogelijkheid om buiten het gewone geldsysteem om en in sociale kring te handelen in producten en diensten en te betalen met een eigen munt. Het is een vorm van burenhulp, gecombineerd met lokale handel. Voor het bakken van een taart, het schilderen van een huis, het vertalen van je cv, het repareren van een pc krijg je punten. Voor deze punten kun je vervolgens een massage afnemen of iemand op je kinderen laten passen, etc. Het is ruilen zonder dat er geld aan te pas komt. LETS Eindhoven bestaat al ruim 20 jaar. Om leden bij elkaar te brengen wordt er regelmatig een LETS-markt georganiseerd. Naast het ruilen van spullen en diensten is het vooral een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te kletsen en ervaringen uit te ruilen.

Sinds een aantal jaren organiseert LETS Eindhoven ook een markt samen met Duurzaam Meerhoven. Er wordt dan ook breder publiciteit gezocht om nieuwe mensen bekend te maken met LETS. Tijdens deze avonden in Meerhoven is er vaak een thema om de avond extra aantrekkelijk te maken. Zo stond op 27 januari jl. het thema ‘Samen zijn versus alleen (willen) zijn’ op de agenda. De markt begon om 19:00 uur, om 20:00 gingen de deelnemers in een kring zitten en volgde een korte voorstel ronde, wie ben je, waar kom je vandaan en wat brengt je naar deze avond. Daarna werd het filmpje Be More Us getoond, waarna er werd gespard over de vraag wat eenzaamheid voor de aanwezigen betekent en hoe we dingen kunnen organiseren om bij elkaar te komen.

In Castricum werd er in 2018 een LETSA bijeenkomst gehouden, lees daar meer over via deze link. Woon je in de buurt van Nijmegen en wil je een LETS activiteit bijwonen? Zij organiseren samen met het Huis van Compassie op 10 februari een bijeenkomst (link).

Er zijn in Nederland ongeveer 85 LETS-kringen, je vindt ze op de landelijke website, letscontact.nl. Veel LETS-kringen houden hun punten bij via Cyclos een betaalsysteem ontwikkeld door STRO waar een ander soort geld op gebaseerd is (recensie). Heb je een LETS-kring bij jou in de buurt gevonden en willen jullie samen een markt organiseren, dan is daar niet zoveel voor nodig. Misschien is het wel het belangrijkst om een locatie te vinden en een datum waarop jullie als organisatoren allemaal kunnen. Waarschijnlijk zullen er geen tientallen mensen op de markt af komen, reken op 10 tot 20 mensen. Zorg voor tafeltjes waarop mensen hun spullen of ander aanbod kunnen etaleren. Natuurlijk is het gezellig als je een kopje koffie of thee kunt aanbieden, maar als er op de locatie een bar aanwezig is, kun je mensen ook voor eigen rekening hun drankjes laten bestellen.  Heb je een thema, bedenk dan wie daar iets over kan vertellen en/of wie de gespreksleider is. Besteed hier niet meer dan een uur aan, omdat mensen ook graag handelen en kletsen.

Vervolgens schrijf je een persbericht (je kunt de tekst van Duurzaam Meerhoven gebruiken als inspiratie). Mocht je een geschikte foto hebben, dan is het goed om die mee te sturen. Berichten met foto worden vaker geplaatst. Laat de LETS-kring de datum zo snel mogelijk bekend maken bij haar achterban en stuur kort van te voren nog even een herinnering. Stuur het persbericht ca. 3 weken voor de datum naar de huis-aan-huis bladen, het plaatselijk dagblad, buurtvereniging of andere actieve organisaties die het misschien willen verspreiden. Natuurlijk gebruik je ook Facebook, ga op zoek naar lokale groepen die activiteiten promoten, Nextdoor en andere sociale media waar je toegang toe hebt.

Heb je vragen, stel ze gerust, mail naar info@duurzaammeerhoven.nu.

1 februari 2020
Inge Kouw