Categorie: , ,

Een Healt Check voor het internationale Transitie Netwerk

Komende maand werkt het internationale Transition Network aan de allereerste internationale Transition Health Check. We moedigen alle Transitie gemeenschappen in Nederland aan om mee te doen. De healthcheck is heel eenvoudig uit te voeren – met een korte voorbereiding ben je klaar om het proces in maart te voltooien:

Download de Healthcheck (Nederlandstalig). Zorg dat leden van je Transitie initiatief in maart 2019 samenkomen voor 3 – 4 uur. Minstens één iemand bereid de vergadering voor door de Healthcheck-gids vóór de bijeenkomst door te lezen. Deze persoon kan de bijeenkomst begeleiden. Dat is het!

Je bent vrij om een eigen stijl te gebruiken, zoals jullie meestal bij elkaar komen. Misschien verzin je manieren om de bijeenkomst nog voedzamer en leuker te maken. Sommige groepen hebben vooraf een gezamenlijke maaltijd geregeld of een feestje daarna. Sommigen hebben een interessante locatie gekozen of zijn samengekomen in een ruimte waar ze zich verbonden voelen met de natuur.

Wat is de healthcheck?

De healthcheck is geen test, maar een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan. Deze “gezondheidscontrole” ondersteunt jullie om dingen te vieren die goed zijn gegaan, om beter te begrijpen wat voor jullie een uitdaging is en om samen uit te werken hoe jullie het beste vooruitgang kunt boeken. Groepen die de healthcheck hebben uitgevoerd, vonden het een nuttige en stimulerende oefening. Hier zijn een paar citaten van mensen uit de eerste sessies:

“Elke groep wordt zelfgenoegzaam. Dit is een geweldige manier om onze sterke en zwakke punten te meten. “

“Ik heb het gevoel dat dit echt heeft geholpen om onze groep te evalueren, opnieuw te focussen en van energie te voorzien met een hernieuwd gevoel voor doel.”

Een overzicht

Transition Network is een nieuw platform aan het ontwikkelen waar Transitie initiatieven hun healthcheck-scores uploaden. Als dit meer wordt gebruikt, geeft het overzicht van hoe het met de Transition Movement gaat. De gegevens bieden een bron van informatie voor toekomstige ontwikkeling van middelen, training en nog veel meer.

Het is niet eenvoudig om goed overzicht te houden van de verspreiding en de activiteit van de internationale Transitiebeweging en dit betekent vaak dat we worden onderschat door politici, financiers, media en andere besluitvormers. Transition Network hoopt dat het nieuwe platform het voor individuele Transitie initiatieven  eenvoudig en praktisch mogelijk zal maken om feedback te geven over hun huidige situatie. Laten we onze beweging beter zichtbaar maken en samen het potentieel ervan verkennen!

Het Transition Netwerk zal verdere informatie over het transitienetwerk plaatsen in de dagen voorafgaand aan de maand van de internationale Healthcheck. Op 1 maart lanceren ze het proces en bieden ze meer informatie over hoe de resultaten kunnen worden gedeeld. We hopen dat je meedoet aan dit spannende internationale experiment. Als je een Facebook-gebruiker bent, registreer dan hier [Health Check Month-evenementpagina] zodat we een foto kunnen maken van wie er meedoen.