Categorie: ,

Lezing: ‘Economie voor een eindige planeet’

DEN HAAG – Op donderdag 23 september 2010 verzorgt de Britse professor  Tim Jackson een lezing over ‘Welvaart zonder groei’, in de Haagse Hogeschool. Aanvang 14:30 uur; voertaal Engels. Tim Jackson is ook de auteur van het boek ‘Welvaart zonder groei’ dat de ondertitel draagt ‘Economie voor een eindige planeet’.

Groeidwang en consumentisme

Dat economische groei nodig is, wordt vaak als vanzelfsprekend aangenomen. Tim Jackson, hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Surrey, stelt die vanzelfsprekendheid ter discussie. ,,We moeten niet alleen ontsnappen aan de groeidwang aan de productiekant, maar tegelijk uit de ‘ijzeren kooi’ van het consumentisme. Wat we nodig hebben is een nieuwe, ecologisch geletterde macro-economie”, aldus Jackson in zijn boek “Prosperity without Growth?”

Hij beschrijft op unieke wijze hoe de huidige structuren van productie en consumptie een maatschappij hebben gecreëerd die verslaafd is aan onduurzame groei en waarin tegelijk de kwaliteit van leven niet of nauwelijks meer toeneemt. Jackson biedt ook diep doordachte en inspirerende perspectieven hoe deze ‘lock in’ kan worden doorbroken.

De Nederlandse vertaling van Jackson’s recente boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Jan van Arkel, in de serie Hitte.nu

Datum: do. 23 september
Tijd: van 14.30-16.30 uur
Plaats: Zaal ov1.53 van de Haagse Hogeschool
Adres: Johanna Westerdijkplein 75
Toegang: gratis, aanmelden verplicht

De zaal is open om 14.00 uur.