Categorie: ,

Dit is transitie in…. Santorso, Italië!

Daar woont een groep mensen die zich ervan bewust is dat de huidige crisis verder reikt dan een tijdelijke krimp van de markt. Zaken als het wegtrekken van jeugd uit Santorso, toenemende vreemdelingenhaat en de hoge werkeloosheid zien ze allemaal als schakels in een groter plaatje. Geïnspireerd door system change theorie bouwen ze toe naar een nieuw systeem, dat niet afhankelijk is van olie maar dat met de lokale mensen & middelen in stand gehouden kan worden.

SantorsoSantorso telt 5000 mensen, ligt in een groen, ruraal gebied, en heeft al veel inwoners die in eigen tuin een deel van hun groenten en fruit verbouwen. Transitiedouwer Giulio Pesenti Campagnoni heeft nog grotere ambities en heeft al zijn spaargeld geïnvesteerd in een stuk land waar nu Community-Supported Agriculture projecten beginnen te lopen. Tot zover onderhoudt hij een aantal gewassen samen met wat vrienden en een groep Afrikaanse vluchtelingen, die op deze wijze in contact kunnen komen met locals en zich voor kunnen bereiden op de Italiaanse arbeidsmarkt. De voedselopbrengst wordt verdeeld. Via Open Spaces sessies wordt verder gedroomd over wat er met het stuk land gedaan kan worden.

De groep experimenteert ook met REconomy, (circulair, vanuit een hechte community, focus op lokale vraag, banen & profijt). Heeft iemand een stuk land waarvoor hij op zoek is naar een gebruiker? Die wordt verbonden aan een groep die experimenteert met duurzaam kippenhouden. Is er een bijenhouder op zoek naar ruimte? Er wordt een diner georganiseerd waar de eigenaren van een oude molen aan de bijenhouder geïntroduceerd worden. De gouden tip van de groep: wie goede verhalen weet te vertellen heeft de toekomst.

Er zijn geen bepaalde partijen of structuren die de aarde om zeep willen helpen, wel zitten we vast in een systeem waarvan we niet zien dat we het zelf kunnen veranderen. Om ons te helpen om dat in te zien, hebben we nieuwe verhalen nodig, verhalen die laten zien dat er alternatieven zijn. Dus al is het maar op kleine schaal, zorg dat je in jouw stad een voorbeeld kan geven van hoe REconomy en Community-Supported Agriculture kunnen werken. En zorg dat je dat voorbeeld goed documenteert! De film die de groep gemaakt heeft over een open space dag is bijvoorbeeld wijd verspreid en heeft groepen in andere steden geïnspireerd om ook deze tool te gaan gebruiken.

En nog een tip: Begin vooral met vrienden, niet vanuit het idee dat je rondom thema’s een groep moet vormen met wie er ook maar in dat thema geïnteresseerd is. Dat creëert een goede vibe van waaruit je jezelf duurzaam in kunt zetten en anderen kunt enthousiasmeren.

Tot slot, wat leestips van Giulio, die altijd goed geïnformeerd aan de slag gaat:
Meadows: Thinking in Systems
Sweeney & Meadows: The Systems Thinking Playbook
Sachs: Winning the Story Wars – Why those who tell—and live—the best stories will rule the future
Robinson: Changeology. How to enable groups, communities and societies to do things they’ve never done before
Macnamara: People & Permaculture – Caring and designing for ourselves, each other and the planet
Voor meer info: www.santorsointransizioneblog.wordpress.com of via lynn@denhaagintransitie.org