Categorie: ,

Dit is transitie in … Purmerend!

Wat voor toegevoegde waarde kun je hebben als transitie-initiatief in een stad waar al veel door bewoners en ondernemers georganiseerd wordt? Vanuit die vraag begonnen Chantal, Jacoba & Monique een jaar geleden met Transition Town Purmerend. Hun antwoord op die vraag: het nieuwe verhaal voor Purmerend dat door al die initiatieven verteld wordt zichtbaar maken. Bouwen aan netwerk tussen al die groepen, zodat de transitie community kan groeien.

Zo zijn ze op de fiets gestapt en kennis gaan maken met zoveel mogelijk initiatieven in de stad. Repair cafés, de schitterende permacultuurtuin Prinsenhof waar groentes verkocht worden aan de wijk, eetbare plantenwandelingen, een boomgaard, een gekidnapt stukje straathoek dat tot mini-moestuin omgedoopt is, veel groene ondernemers… Dat is allemaal verwerkt in een database van transitie-initiatieven, te vinden op de website. De website en facebookpagina fungeren ook als platform voor al die initiatieven in de stad, waarop iedereen kan posten en waar mensen heen gaan als ze willen weten wat voor activiteiten er deze week in de stad bij te wonen zijn.

Purmerend in transitie LETSPendOm het makkelijker te maken om te investeren in de mensen en middelen die lokaal beschikbaar zijn, zijn ze ook gaan bouwen aan een lokaal betaalsysteem. Binnenkort wordt hij officieel gelanceerd: de watermunt! Want water egaliseert, het verdeelt zich vanzelf eerlijk over een oppervlak. Gebruikmakend van de gratis software van cyclos/de Social Trade Organisation hebben ze een digitale marktplaats en bank gebouwd: LETSP’end. Daar kun je een account aanmaken, van waaruit je spullen en vaardigheden kunt aanbieden en een saldo op kunt bouwen om diensten en producten te kopen.

Leuk aan de aanpak van de dames is dat ze super doordacht en goed voorbereid te werk gaan. Dus zijn ze gaan praten met andere transitie-initiatieven in Nederland om te zorgen dat ze voort konden bouwen op lessen die daar geleerd zijn. Dat heeft ze er bijvoorbeeld toe gebracht al op voorhand heldere guidelines te communiceren over hoe mensen bij LETSP’end met elkaar om kunnen gaan om te waarborgen dat er echt een community ontstaat. Ook kiezen ze een heldere focus: als kerngroep creëren ze niet nog meer nieuwe initiatieven, maar focussen ze al hun energie op het versterken en verbinden van de initiatieven die er al zijn.

Purmerend in transitie kruidenspiraalWaar ze nog op zoek naar zijn is meer uitwisseling met en tips van andere groepen. Wat is het verhaal van transitie, hoe vertellen we onze visie op zo’n manier dat hij bij mensen gaat leven? Hoe gaan andere groepen om met de communicatie en hoe organiseer je bijvoorbeeld een aantrekkelijk evenement? En zoveel mensen zijn geïnteresseerd en juichen hun werk toe, maar hoe krijg je ze ook zover om structureel mee te gaan bouwen aan transitie in Purmerend? Heb je tips? Laat het weten! Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen om eens langs te gaan.

Voor vragen en contact, mail monique.de.jong@me.com of ga naar https://communities.cyclos.org/purmerend

http://purmerend.transitiontowns.nl/

Purmerend in transitie droom niet je leven