Categorie: ,

Dit is transitie in…. De Bilt!

Transition Town De Bilt geeft een heel eigen invulling aan de organisatie. Zo wordt eigenlijk nauwelijks vergaderd. Afstemming vindt informeel plaats, op het schoolplein bijvoorbeeld. En de film- en discussieavonden, die elders vaak een belangrijk onderdeel zijn van de activiteiten, worden door TT De Bilt slechts sporadisch georganiseerd. Het doel van TT De Bilt is om concrete transitie-activiteiten te starten of te faciliteren.

Repaircafe De BiltWij gingen een kijkje nemen bij zo’n activiteit, het Repair Café Bilthoven  (http://repaircafe.nl/bilthoven/). Dit is een 2-maandelijkse activiteit in samenwerking met de Vereniging voor Samenlevingsopbouw WVT. In het Repair Café kun je je kapotte spullen brengen, zoals apparaten, fiets of kleding, om deze samen met deskundige reparateurs en handwerk(st)ers te repareren. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee! Maar het is ook erg gezellig, want het Repair Café wordt goed bezocht. Een voorbeeldje uit de praktijk: één van de meest gebrachte apparaten is het Senseo koffiezetapparaat. Daarvan bestaat ondertussen een Repair Café-reparatiehandleiding, zodat de meest voorkomende euvels verholpen kunnen worden.

TT De Bilt heeft daarnaast een actieve werkgroep Energie, waarachter Roel Simons de stuwende kracht is (twitter: @resimons). Roel organiseert informatie-avonden over energiebesparing en toont aan de hand van zijn eigen installatie hoe je een flinke besparing of zelfs een negatieve waarde op je energiemeter kunt realiseren. De informatie-avonden van Roel schijnen daarnaast een echte aanrader te zijn, omdat hij erg creatief is met elektronica. De werkgroep Energie is sinds kort onderdeel geworden van BENG2030. Dit staat voor “Biltse Energie Neutrale Gemeenschap”, die wordt ondersteund door gemeente de Bilt (www.beng2030.nl).

Een derde initiatief is de buurtmoestuin De Biltse Biet. Dit is een buurtmoestuin waarin iedereen (wekelijks) mee kan werken aan de gehele tuin en van de gezamenlijke oogst kan genieten. Het vinden van een stuk grond was nog best lastig, maar via goede Transition Town contacten kon er in 2014 toch gestart worden met dit initiatief (https://debiltsebiet.shutterfly.com/, e-mail: biltsebiet @ gmail.com tel: 030-262 11 36).

Houd Transition Town de Bilt vooral in de gaten via de facebookpagina die regelmatig ge-update wordt: www.facebook.com/ttdebilt .

Niels van de Laar