Categorie: ,

De on-conferentie van Transitie Nederland in Austerlitz 28-30 oktober 2022

Geen programma, keynotes of powerpoints. Van vrijdagavond tot zondagmiddag zaten we met een groep enthousiaste Transitiedenkers- en doeners midden in het bos. De (veel te) warme herfstzon kleurde de bladeren van het bos waar de accommodatie middenin was. Het was de bedoeling een Transitie basistraining te houden, maar die kwam niet vol, waardoor dit plan ontstond: een heel weekend voor mensen met interesse in leiderschap voor de transitiebeweging. Onderwerpen van dit weekend: het burgerinitiatief (grassroots-beweging), effectiviteit en leiderschap. Voor inspiratie, uitwisseling verbinding op ontspannen wijze, volgens het principe van de on-conferentie: een participatiegerichte bijeenkomst waarbij de deelnemers beslissen over de agenda, de discussieonderwerpen, de workshops en hier zelfs over het tijdstip en de plaats. Alles kon worden ingebracht en het mocht gaan zo het ging. Dit leverde een bruisend weekend op waar organisch de inhoud ontstond, afgestemd op de wensen van ieder die er was.

Een lone nut

Wat is leiderschap in de transitie? Hier werkte het on-conferentieprincipe gelijk al mooi op de vrijdagavond. Ter kennismaking deelden we verhalen waarin elk van ons de “lone nut” was geweest. Immers als leider moet je durven opstaan, ook als je alleen bent. En als je dat doet en aanhoudt, dan komt er vast een volger die je verwelkomen kan, waarna er meer gaan volgen. Er werd ook veel gelachen om de herkenbare voorbeelden uit elkaars verhalen.

Het Goede Doen

Op de zaterdagochtend ontstond een filosofische discussie die hele waardevolle inzichten opleverde. Want in hoeverre kun je richting geven aan de transitiebeweging: iedereen wil immers het goede doen. Maar over wat ‘het goede’ of wat ‘fout’ is, bestaat discussie. Er speelt vanalles mee in het oordeel en cultuur, ervaring, kennis en inzicht leiden tot andere beelden over wat goed of fout is.

 

Ervaren en Bouwen

We gingen de natuur in. Aan de hand van een oefening uit de Deep Ecology kon iedereen ervaren dat wij zelf onderdeel van de natuur zijn. We konden vervolgens samen gaan bouwen aan een 4 meter hoge constructie van bamboe stokken (een MeYouWeDo). Dit was nog dermate ingewikkeld dat er in de tussentijd vooral overlegd werd over de constructie en er geen tijd wat om te filosoferen. Maar eenmaal gereed konden we – staand in de constructie – alle ervaringen en inzichten met elkaar delen. Hoe bouw je samen een constructie aan de hand van een klein voorbeeld, zonder bouwbeschrijving, zonder projectleider, experts, teamindeling en takenlijstjes een ingewikkelde constructie? De koppeling met het burgerinitiatief is snel gemaakt!

Tussendoor was er tijd voor een boswandeling, ochtendyoga of juist hardlopen, en we gingen ook samen buiten spelen. Een betonnen pingpongtafel, een basketbal en een oude voetbal werden omgetoverd tot een speelplaats waarin we – door telkens de regels te veranderen – konden blijven spelen. En zo ontdekte we weer een belangrijk aandachtspunt voor de transitie.

Dat smaakt naar meer

Zonder enige sturing of programma zijn vragen of wensen van alle deelnemers aan bod gekomen. Dat smaakte naar meer. Over een half jaar organiseren we weer een grass-root-leiderschaps-on-conferentie. Hou deze website in de gaten, of slimmer: schrijf je in op de nieuwsbrief! We willen dat samen met een aantal andere organisaties gaan doen. En ook dan willen we er weer een eenvoudig, maar inclusief feest van maken: geen honderden euro’s toegangsgeld, of sponsorgeld van multinationals voor de green-washing.

Wil je ook meepraten over de Transitie? Dan kan dat bijvoorbeeld op Linked In.