Categorie:

De Groninger Gulden komt eraan

GRONINGEN – De werkgroep Lokaal Geld van Transition Town Groningen gaat de Groninger Gulden uitgeven, een bankbiljet waarmee consumenten alleen bij Groningse lokale ondernemers kunnen betalen en Groningse ondernemers onderling en bij hun lokale leveranciers betalingen kunnen doen.

Woensdag 16 juni vond in het nieuwe Duurzaamheidscentrum in Groningen een eerste presentatie plaats van het initiatief de ‘Groninger Gulden’, ofwel Gronings regiogeld. Een werkgroep van ondernemers uit het MKB in samenwerking met Transition Town Groningen is actief bezig de ‘Groninger Gulden’ te ontwikkelen. Ter inspiratie hadden zij Anthony Migchels uitgenodigd, oprichter van Gelre Handelsnetwerken, het eerste draaiende regiogeld in Nederland – in de regio Arnhem.
Mighels hield een inspirerend betoog over regiogeld, hoe het werkt én hoe je het opzet. Hij ging uitgebreid in op de werking van ons normale geld en de achtergronden van de huidige kredietcrisis. Door middel van vragen en antwoorden met de zaal legde hij helder de complexe materie van ons -mondiale- geldsysteem uit.

Meer over deze presentatie >>>

De presentatie trok veel aandacht van de media. Zie artikelen in de Telegraaf, het Dagblad van het Noorden en de Groninger Gezinsbode. Ook radio-interviews: op 18 juni bij RTV Noord en 20 juni bij de Wereldomroep.

Ook lokaal geld in Nijmegen en Roosendaal

Ook enkele andere Transition Town-groepen in Nederland onderzoeken de mogelijkheden van regionaal geld:  TT Nijmegen – waar op 29 september 2010 ‘de Gelre’ wordt ge introduceerd – organiseert op donderdag 1 juli om 19:45 uur  een informatiebijeenkomst in De Klinker, aan de Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen.

En in Roosendaal (NB) is ”lokaal geld’ op zaterdag 3 juli onderwerp van gesprek tijdens het maandelijkse Transition Town-caf’e – tussen 14.00 en 16.30 uur in het Milieu Educatief Centrum, Achterberg 26, Roosendaal. Entree is gratis.

Meer over Transition Towns en lokaal geld >>>

Bijlmer Euro

Inwoners van stadsdeel Bijlmer in Amsterdam kunnen tussen juli en oktober 2010 bij zeventien winkels in Amsterdam-zuidoost betalen met Bijmer Euro’s: ‘een lokaal betaalmiddel dat appelleert aan het vertrouwen in de eigen buurt en lokale economie en netwerken wil bevorderen’. Het project is ontwikkeld door de Britse kunstenaar Christian Nold in opdracht van Imagine IC.
De Bijlmer Euro wordt geïntroduceerd op 8, 9 en 10 juli: dan staat de mobiele Bijlmer Euro Bank ’s middags in de respectievelijke winkelcentra Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Ganzenhoef. Meer >>>

Website van de Bijlmer Euro >>>